Nyheter



Vinpersonligheten Johan Lidby i Perfect Guide

Johan Lidby gled in på vinet genom ett sidospår. Han växte upp i Frankrike, flyttade hem för att läsa på handels, insåg att det inte var hans kopp te och började arbeta extra som kock. Efter restaurangutbildning och diverse berikande arbeten hos vinimportörer är Johan idag en av dem som förser handeln med spännande, välgjorda och inte minst goda viner. Vi har träffat den passionerade förgrundsfiguren bakom Johan Lidby Vinhandel.

Vad gör vin så betydelsefullt för dig?
Vinets samspel med människan. För mig finns ingen sanning i en flaska vin utan jag fascineras av att vart tillfälle med ett vin är unikt. Vi har alla olika förutsättningar och beroende på vem som dricker vinet och under vilka omständigheter så kommer det alltid att väckas olika känslor. Hur människan formar vinet betyder också mycket för mig. En och samma vingård kan tolkas på oändligt många vis.

Vad är särskilt viktigt att tänka på som importör?  
Att vi inte är något handelshus - bortsett från det ofrånkomliga faktum att vi köper och säljer vin. Må det låta pretentiöst, men människan och vingården är det vi arbetar med här. Vin är en kulturprodukt och vi vill förmedla historia och århundraden av kunskap. Det är så viktigt att vi kan stå bakom var produkt och föra producentens talan på marknaden. Mitt arbete handlar om att intressera mig för de som ska dricka vinet och samtidigt smitta av mig av glädjen till vinet och människorna bakom det.

Något nytt kring vinimport?
Om vi nu en gång för alla fastslår hur viktig vinets helhet är för mig så har det som följd att jag inte kan sluta våndas över att stor del av branschen är på väg åt motsatt håll. Då jag började med vin hade branschen generellt sett ett genuint produktintresse. De som tog steget in i vinimporten var passionerade vinmänniskor. Idag har branschen en helt annan professionell betoning, man pratar mer om varumärke än om producent och produktorienterade människor byts ut mot kompetens inom marknadsföring, logistik och ekonomi. Jag kanske är elitistisk i att tänka att alla vill veta vad de dricker, men vi lever ju i ett samhälle där folk ständigt påpekar att de vill bli informerade om verkligheten, vilket är motsatsen till den vinutveckling vi ser.

Om du fick ändra något?
Det kommer alltid finnas massor att vilja ändra, men jag skulle önska att vi människor gjorde verklighet av det vi säger. Vi vill veta vad vi stoppar i oss, men är inte beredda att anstränga oss för det. Det måste finnas en ansvarskänsla och inte bara massa prat. Jag går i taket över det faktum att en flaska vin inte ska kosta mer än hundra kronor. Vad får man annars för hundra spänn - tre påsar ostkrokar? Det kostar att tillverka bra vin. Den moderna människan säger en sak och gör något annat och jag skulle önska att det fanns en större förståelse för att det är våra egna handlingar som påverkar. Verkligheten är mer komplex än hur den förpackas.

Ett underskattad vinområde?
Småskaligt från Australien behöver lyftas fram och Alsace tycker jag är ett underskattat område. Alsace har ett självförvållat dåligt rykte, men det finns mer bra viner där än vad vi får höra om.

Vad dricks det för lite av? 
Vi svenskar borde dricka mer punsch. Det är ett svenskt kulturarv som vi verkar skämmas över. För vi dricker alldeles för lite punsch.

I glaset?

2012 Tahbilk Shiraz, Australien, nr 86369 , 163 kr
Ingen nykomling på banan men det betyder ju inte att den inte kan vara bra. Provade senast i tisdags på Operaterassen och det är elegant, nyanserat och i mina ögon ett oerhört bra köp för pengarna.

2014 Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes, Frankrike, nr 73018, 116 kr
Grenachedominerat (70%) med fint djupt och den där generösa grenachefrukten som jag bara älskar. Lite Syrah och Mourvèdre för att ge spänst och fräschör.

Facile Punsch, Sverige, nr 87637, 199 kr/50 cl
En vuxen punsch med tydlig arrakton. OJ va gott!!!

Av Linda Perez Stensen, Perfect guide SvD 19 oktober 2016




AUSSIE RULES!

Det bubblar av spännande viner från Australien igen!
Under en vecka i september har vi bjudit upp ett helt rugbylag med vinmakare från down-under. Vi fokuserar på viner som odlas i ”cool climate” från South Australia, Victoria och New South Wales. Dedikerade vinmakare som jobbar hantverksmässigt och småskaligt för att göra så personliga viner som möjligt. 

Paracombes stil förenar fruktintensitet med fräschör och finess från ursprunget Adelaide Hills. Logan Wines gör rena, svala, aromatiska och spännande viner. Deras vingårdar ligger i Orange och Mudgee på 400-1000 meters höjd över havet 25 mil väster om Sydney. Luke Lambert är en ung producent med liten produktion som gör välgjorda och personliga viner i sitt eget garage. Hans druvor kommer från några av de äldsta vingårdarna i Yarra Valley som även är de svalaste i området. Gammaldags vinifiering, jäsning med stjälk och inga nya ekfat. Tim Adams är en ”old school-producent” som bland annat gör sensationell Semillon och Riesling i Clare Valley.


Måndag 26 september 
11.00 - 15.00 Skribentprovning Stockholm
17.00 - 19.00 Vinklubbens mini-mässa Stockholm             
19.30 - 21.00 Vin ”battle” på Gaston Stockholm

Tisdag 27 september 
14.00 - 17.00 Mini-mässa för restaurangkunder Stockholm
18.00 - 20.00 Munskänkarnas provning Stockholm

Onsdag 28 september
18.30 - (sent) Winemakers dinner Göteborg

Torsdag 29 september
17.00 - 19.00 Vinklubbens mini-mässa Göteborg 

 
Med reservation för eventuella ändringar
För mer info och anmälan till de olika provningarna maila cia@johanlidbyvinhandel.se 




Det är alltid säsong för vin...

Att handla råvaror efter säsong är en bra tumregel för att variera sin kost, få de bästa smakupplevelserna och i viss mån säkert också ur ett miljöperspektiv. Men hur ser det ut med vin? 
Det är klart att när vinterns mörker regerar och temperaturerna är låga lockas de flesta säkert mest av mustigare rödviner. Men samtidigt njuter vi vinet inomhus i uppvärmda bostäder och restauranger och då väcks ofta lusten till de vita vinernas syror, särskilt i början av måltiden. Det visar även försäljningen av vita viner som trots en ökning under sommaren inte är obefintlig under de mörka månaderna i Sverige. Och då kommer min undran: varför ratar vi då roséviner under samma årstid?
 
Personligen kan jag inte komma på någon annan anledning än vanans makt. Rosé har som bekant vuxit starkt på marknaden under de senare åren och symboliserar säkert vår och sommar för många. Men det finns absolut fog för att våga öppna och bjuda på lite rosé även under vintern. Syrorna finns där och många roséviner sålda i Sverige är torra, det är perfekta byggstenar att vila de gastronomiska kombinationerna på.

Varför inte prova själv med vårt nya rosévin från Rheingau och Johannes Leitz gjort på 100 % Pinot Noir druvor? Eins, Zwei, Dry Pinot Noir Rosé är ett seriöst och fräscht rosévin som jag tycker passar till mycket redan nu och som kommer att göra sig utmärkt även när de första solstrålarna lyser igenom i vår. Finns att beställa till din närmaste Systembolagsbutik på artikelnummer 75396.

Från samma producent vill jag också lyfta fram det majestätiska "Magic Mountain" Rüdesheimer Riesling som skördat mycket framgång hos svenska vinskribenter. Ett av Rheingaus verkliga toppviner som i mina ögon erbjuder närmast oslagbar valuta för pengarna. Beställ det bekvämt hemifrån på artikelnummer 70626 genom Systembolagets hemsida och hämta det i din lokala butik. 

Njut av viners olika färg året om!


Magic Mountain Riesling Trocken 2014

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2014
  • Producent: Weingut Josef Leitz
  • Druvsammansättning: Riesling 100%
  • Pris: 750 ml 149 kr
  • Artikelnummer: 70626
» Till produktbladet

 



Det är alltid säsong för vin...

Att handla råvaror efter säsong är en bra tumregel för att variera sin kost, få de bästa smakupplevelserna och i viss mån säkert också ur ett miljöperspektiv. Men hur ser det ut med vin? 
Det är klart att när vinterns mörker regerar och temperaturerna är låga lockas de flesta säkert mest av mustigare rödviner. Men samtidigt njuter vi vinet inomhus i uppvärmda bostäder och restauranger och då väcks ofta lusten till de vita vinernas syror, särskilt i början av måltiden. Det visar även försäljningen av vita viner som trots en ökning under sommaren inte är obefintlig under de mörka månaderna i Sverige. Och då kommer min undran: varför ratar vi då roséviner under samma årstid?
 
Personligen kan jag inte komma på någon annan anledning än vanans makt. Rosé har som bekant vuxit starkt på marknaden under de senare åren och symboliserar säkert vår och sommar för många. Men det finns absolut fog för att våga öppna och bjuda på lite rosé även under vintern. Syrorna finns där och många roséviner sålda i Sverige är torra, det är perfekta byggstenar att vila de gastronomiska kombinationerna på.

Varför inte prova själv med vårt nya rosévin från Rheingau och Johannes Leitz gjort på 100 % Pinot Noir druvor? Eins, Zwei, Dry Pinot Noir Rosé är ett seriöst och fräscht rosévin som jag tycker passar till mycket redan nu och som kommer att göra sig utmärkt även när de första solstrålarna lyser igenom i vår. Finns att beställa till din närmaste Systembolagsbutik på artikelnummer 75396.

Från samma producent vill jag också lyfta fram det majestätiska "Magic Mountain" Rüdesheimer Riesling som skördat mycket framgång hos svenska vinskribenter. Ett av Rheingaus verkliga toppviner som i mina ögon erbjuder närmast oslagbar valuta för pengarna. Beställ det bekvämt hemifrån på artikelnummer 70626 genom Systembolagets hemsida och hämta det i din lokala butik. 

Njut av viners olika färg året om!