Recept

Arancinirecept à la Catarina König

Arancini – haka på trenden du också! Här är recept. Dessa omåttligt trendiga och populära små friterade risottobollar kommer ursprungligen från Sicilien där de finns med olika fyllningar. Här bjuder @matfashionistan, decenniets mästerkock Catarina König, på sin variant av Arancini, fyllda med riven cheddarost. Perfekt som ett tilltugg till drinken, till buffén eller som förrätt. Har du risotto över, spara i kylen och bjud på Arancini nästa dag. Här passar både vitt och rött vin – väljer du vitt vin, välj ett vin med hög syra som matchar det fetare i Arancinin eller ett lite lättare rött vin med mer frukt. Vi väljer gärna Magic Mountain Riesling, italienska Brancaia TRE eller varför inte det senaste tillskottet i vår Vinbutik – Carlin de Paolos Barbera d’Asti?

Arancini - små friterade risottobollar
Ingredienser
  • 1-2 msk olivolja
  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1,5 dl avorioris
  • 1 dl vitt vin
  • 3,5 dl vatten
  • 2/3 kycklingbuljontärning
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 dl riven cheddarost
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1-2 dl panko

Gör så här:

1. Koka upp vatten och buljong i en egen kastrull.
2. Finhacka lök och vitlök. Värm upp olivolja i en kastrull eller sauteuse. Fräs löken mjuk och glansig på medelhög värme. När den är karamellliserad och mjuk, vänd i den finhackade vitlöken. Tillsätt sedan riset och fräs runt någon minut.
3. Häll på vinet och låt koka in på medelhög värme.
4. Tillsätt den varma buljongen successivt under omrörning. Tillsätt buljongen lite då och då och låt det koka ihop tillsammans. Riset skall bli mjukt men ändå ha en uns kärna i mitten kvar. Det är inte säkert att all buljong används.
5. Dra bort från värmen och tillsätt parmesanen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Låt risotton svalna och sedan stå i kylen tills den är helt kall.
6. Blanda upp risotton med riven cheddar och forma bollar.
7. Mät upp vetemjöl, panko och uppvispat ägg i tre skålar.
8. Vänd bollarna först i vetemjöl, sedan ner i ägget och till sist ned i panko.
9. Hetta upp olja i en kastrull till 160-165 grader och fritera ett par bollar åt gången ca 2-3 min. Lägg sedan upp på hushållspapper. Salta lätt och servera!

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ