Laxtournedos med gräddstuvad purjolök och svensk pesto
Fina fisken vilar på en bädd av mild, gräddig purjolök och får sting av en svensk variant på pesto. Gott, smakrikt och lättsamt – och suveränt till rieslingvinet. Ett recept som vin- och matprofilen Håkan Larsson bjuder på!
4
Ingredienser
- 800 g skinn- och benfri laxfilé eller 600 g loin av salmalax
- 1 tsk salt
- 1 krm nymalen vitpeppar
- 60-70 g färsk babyspenat
- 1 vitlöksklyfta
- 25 g hasselnötter
- 1 dl grovriven Västerbottenost
- 1 dl rapsolja (helst kallpressad)
- 2 stora purjolökar
- 2 msk smör
- 1 1/2 dl torrt vitt vin
- 2 1/2 dl mellangrädde
- 2-3 msk koncentrerad grönsaksfond
- 8 stora champinjoner
- 2 msk smör
- 1 påse blandad sallad
- salt och vitpeppar
Gör så här:
Pesto med babyspenat
1. Kör spenaten med pressad vitlök, nötter och ost i matberedare till en smulig massa. Tillsätt oljan i en fin stråle medan maskinen går. Smaka av med salt och peppar.
Gräddstuvad purjolök
1. Skölj och ansa purjon och strimla den fint.
2. Fräs purjolöken i en vid kastrull eller traktörpanna i smöret på svag värme utan att den får färg. Tillsätt vinet och höj värmen, låt det mesta av vätskan koka in. Häll i grädden och koka ihop till lagom stuvningskonsistens, smaka av med fond och ev. salt och peppar.
Laxtournedos
1. Sätt ugnen på 200°. Putsa bort slaksidan på laxen så du får en jämnrund filébit kvar. Tips! Frys in putset och använd till tartar eller gryta senare.
2. Dela laxen i åtta små tournedoser, krydda och ugnsbaka 10-12 min.
Servering
Dela svampen i fyra delar och smörfräs dem hastigt i het panna, krydda. Fördela stuvningen med purjon på fyra tallrikar. Lägg på sallad, lax och svamp och ringla pesto över.