Recept

Saltbakade betor med jordärtskockscrème och varm vinaigrette

En spännande vegetarisk rätt med färgglada saltbakade betor och en len jordärtskockscrème. Kan även serveras som tillbehör till t.ex. helstekt kalvrygg eller helbakad fläsksida. Rätten passar utmärkt tillsammans med en sval Calera Pinot Noir från Central Coast i Kalifornien, eller varför inte Château de la Liquière – kryddig, frisk och fruktig. Gott!

Portioner:

4

Saltbakade betor
Ingredienser
  • Ca 2 kg blandade betor (röd, gul, polka)
  • 100 g salt
  • 1/2 dl strimlad bladpersilja
  • ca 500 g skalade jordärtskockor
  • 2 dl crème fraiche
  • mjölk
  • salt och peppar
  • ca 1 liter blandad svamp efter säsong
  • 100 g smör
  • 1 msk plockad timjan
  • salt och peppar
  • 1,5 dl balsamvinäger
  • 150 g brynt smör
  • 1 msk socker
  • Salt och peppar

Gör så här:

1. Lägg betorna på en salttäckt plåt och baka på 150 grader i ugnen tills de är mjuka.

2. Ta ut saltbakade betor, låt dem svalna. Skala dem därefter och skär betorna i önskad storlek. Vid servering, värm betorna i smör eller olivolja i ugnen. Tillsätt persiljan och servera.

3. Skär jordärtskockorna i ca 2 cm stora bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt crème fraiche och mjölk så att det precis täcker. Koka jordärtskockorna mjuka, sila sedan av. Mixa till en slät puré. Smaka av med salt och peppar.

4. Stek svampen i smör och timjan. Smaka av med salt och peppar.

5. Koka ner vinägern med socker till ca 1 dl återstår. Vispa i smöret och smaksätt med salt och peppar.

6. Servera helt vegetariskt eller tillsammans med en bit kött eller fågel.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ