Saltbakade betor med jordärtskockscrème och varm vinaigrette
En spännande vegetarisk rätt med färgglada saltbakade betor och en len jordärtskockscrème. Kan även serveras som tillbehör till t.ex. helstekt kalvrygg eller helbakad fläsksida. Rätten passar utmärkt tillsammans med en sval Calera Pinot Noir från Central Coast i Kalifornien, eller varför inte Château de la Liquière – kryddig, frisk och fruktig. Gott!
4
Ingredienser
- Ca 2 kg blandade betor (röd, gul, polka)
- 100 g salt
- 1/2 dl strimlad bladpersilja
- ca 500 g skalade jordärtskockor
- 2 dl crème fraiche
- mjölk
- salt och peppar
- ca 1 liter blandad svamp efter säsong
- 100 g smör
- 1 msk plockad timjan
- salt och peppar
- 1,5 dl balsamvinäger
- 150 g brynt smör
- 1 msk socker
- Salt och peppar
Gör så här:
1. Lägg betorna på en salttäckt plåt och baka på 150 grader i ugnen tills de är mjuka.
2. Ta ut saltbakade betor, låt dem svalna. Skala dem därefter och skär betorna i önskad storlek. Vid servering, värm betorna i smör eller olivolja i ugnen. Tillsätt persiljan och servera.
3. Skär jordärtskockorna i ca 2 cm stora bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt crème fraiche och mjölk så att det precis täcker. Koka jordärtskockorna mjuka, sila sedan av. Mixa till en slät puré. Smaka av med salt och peppar.
4. Stek svampen i smör och timjan. Smaka av med salt och peppar.
5. Koka ner vinägern med socker till ca 1 dl återstår. Vispa i smöret och smaksätt med salt och peppar.
6. Servera helt vegetariskt eller tillsammans med en bit kött eller fågel.