Hummerfond
Koka din egen hummerfond! Utmärkt att frysa in och använda när det behövs som bas i såsen till fina fisken. Går utmärkt att koka med andra skaldjur också.
Ingredienser
- ca 1 kg hummerskal
- 2 st grovhackad gul lök
- 1 st tärnad selleristjälk
- 2 st tärnade morötter
- 1/2 tärnad fänkål
- 1/2 dl olivolja
- 15 st svartpepparkorn
- 1 st stjärnanis
- 2 msk tomatpuré
- 3 dl torrt vitt vin
Gör så här:
1. Rosta hummerskalen i ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter.
2. Hacka gul lök, skala och tärna morötter och fänkål, tärna selleri. Fräs allt tillsammans i en kastrull med olivoljan, det får gärna ta färg. Tillsätt tomatpuré och kryddor, fräs i ytterligare någon minut.
3. Tillsätt de rostade hummerskalen och täck med kallt vatten. Låt koka upp, sjud sedan i ca 30 minuter. Låt därefter buljongen stå och dra i ca 30 minuter, sila av. Koka upp buljongen igen och smaka av med lite salt och peppar.