Recept

Citronaioli

Aioli – gott och enkelt. Perfekt som tillbehör till skaldjuren, en liten klick till en tomatbaserad fisksoppa eller som dipp till dina Aracini. Förbered gärna dagen innan så att smakerna verkligen hittar varandra. Matcha med ett spännande ö-vin från Tenerriffa – Artifice Blanco där druvorna växer i en mineralrik vulkanisk jordmån.

Portioner:

6

Aioli med citron
Ingredienser
  • 2 äggulor
  • 3,5 dl mat- eller rapsolja
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 citron (zest och saft)
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

1. Koka vitlöksklyftorna i vatten i ca fem min. De blir då lite mildare i smaken och aiolin blir mer vinvänlig.

2. Låt vitlöken svalna några minuter och mixa sedan ner den i en god olja med  hjälp av en mixer.

3. Separera äggulorna från äggvitan och tillsätt därefter oljan droppvis som en majonnäs.

4. Addera citronzest och smaka av med lite färskpressad citronsaft. Smaken ska gärna vara så det drar lite åt det syrliga hållet i munnen. Smaka till slut av med lite salt och peppar.

Aiolin görs med fördel dagen innan den ska serveras så att alla smaker hittar varandra ordentligt. Det här är en perfekt sås till höstens alla skaldjur eller till en mustig, tomatbaserad fisksoppa med exempelvis lax, torsk och räkor.

Tips! Späd din aioli med ca en matsked vatten så får du istället härligt krämig salladsdressing.

Aioli är den perfekta smakbryggan till ett vitt vin såsom Sancerre Les Pierris. Prova tillsammans!

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ