Grön ärtsoppa
Grön ärtsoppa lagas både snabbt och enkelt med frysta ärtor, dessutom har ni nog det mesta av ingredienserna hemma. Servera tillsammans med en bit rökt lax och crème fraiche med pepparrot så blir det en perfekt middag, eller i en mindre portion som en förrätt. Lite extra härlig blir soppan med en bit av ett gott nybakat surdegsbröd!
Vin till grön ärtsoppa? Prova med ett glas vitt vin såsom exempelvis det portugisiska vita vinet Aphros Loureiro eller det italienska vinet Garbi Soave med härligt solmogna smaker. Båda två passar utmärkt till soppan.
4
Ingredienser
- 1 liter ljus kycklingbuljong
- 1/2 dl skivad schalottenlök
- 3 dl grädde
- 250 g frysta gröna ärtor
- 1 dl torrt vitt vin
- 25 g smör
- Salt och peppar
Gör så här:
1. Sautera löken i smöret, slå på vitt vin och låt reducera tills cirka hälften av vinet återstår.
2. Tillsätt buljongen och låt koka på svag värme i ca 10 minuter. Tillsätt därefter grädde och koka på svag värme i ca 5 minuter.
3. Addera de frysta ärtorna och låt koka upp. Mixa i en kannmixer eller med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar, sila sedan soppan.
4. Servera grön ärtsoppa tillsammans med ett gott nygräddat surdegsbröd.