Örtrisotto med ramslök
En krämig och färgglad örtrisotto med vårens härliga ramslök. Servera direkt efter tillagning, antingen helt vegetarisk med lite snabbt grillade, blandade svampar eller tillsammans med grillad kycklinglårfilé.
Vilken vintyp passar till? Pinot Noir passar utmärkt till denna örtrisotto med ramslök, till exempel en från Kalifornien Calera Central Coast Pinot Noir. Om du letar vitt, rekommenderar vi Garbi Soave som med sina solmogna smaker med tropiska inslag kommer bli ett fint komplement till maten.
4
Ingredienser
- 50 g ramslök
- 1 dl blandade örter (dragon, persilja, körvel)
- 1 dl god olivolja
- 3-4 dl Carnaroliris
- 1 l buljong (ljus kyckling- eller grönsaksbuljong)
- 2 dl vitt vin
- 1/2 dl finhackad schalottenlök
- 100 g riven parmesanost
- 150 g smör
- Salt och peppar
- Citronsaft ca 2-3 msk
Gör så här:
1. Koka ramslöken hastigt i ca 10 sekunder och kyl i kallt vatten.
2. Krama ur vattnet ur löken och grovhacka. Mixa lök, örter och olivolja.
3. Koka upp buljong och vitt vin i en gryta, låt stå på svag värme.
4. Svetta löken mjuk i 1 msk smör, tillsätt riset. Börja sedan ”mata” riset med den varma buljongen lite i taget, cirka 1-2 dl buljong per gång. Koka på medelhög värme.
5. När riset är mjukt men fortfarande har en kärna ”al dente”, tillsätt örtoljan och 100 g smör. Tillsätt eventuellt lite mer buljong.
6. Avsluta med ost, smaka av med salt, peppar och bryt av med citronsaft.