Recept

Örtrisotto med ramslök

En krämig och färgglad örtrisotto med vårens härliga ramslök. Servera direkt efter tillagning, antingen helt vegetarisk med lite snabbt grillade, blandade svampar eller tillsammans med grillad kycklinglårfilé.

Vilken vintyp passar till? Pinot Noir passar utmärkt till denna örtrisotto med ramslök, till exempel en från Kalifornien Calera Central Coast Pinot Noir. Om du letar vitt, rekommenderar vi Garbi Soave som med sina solmogna smaker med tropiska inslag kommer bli ett fint komplement till maten.

Portioner:

4

örtrisotto med ramslök
Ingredienser
  • 50 g ramslök
  • 1 dl blandade örter (dragon, persilja, körvel)
  • 1 dl god olivolja
  • 3-4 dl Carnaroliris
  • 1 l buljong (ljus kyckling- eller grönsaksbuljong)
  • 2 dl vitt vin
  • 1/2 dl finhackad schalottenlök
  • 100 g riven parmesanost
  • 150 g smör
  • Salt och peppar
  • Citronsaft ca 2-3 msk

Gör så här:

1. Koka ramslöken hastigt i ca 10 sekunder och kyl i kallt vatten.

2. Krama ur vattnet ur löken och grovhacka. Mixa lök, örter och olivolja.

3. Koka upp buljong och vitt vin i en gryta, låt stå på svag värme.

4. Svetta löken mjuk i 1 msk smör, tillsätt riset. Börja sedan ”mata” riset med den varma buljongen lite i taget, cirka 1-2 dl buljong per gång. Koka på medelhög värme.

5. När riset är mjukt men fortfarande har en kärna ”al dente”, tillsätt örtoljan och 100 g smör. Tillsätt eventuellt lite mer buljong.

6. Avsluta med ost, smaka av med salt, peppar och bryt av med citronsaft.

 

 

 

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ