Svamprisotto med tryffelost
Svamp, svamp, svamp! Laga en ljuvlig risotto och variera smakerna med olika sorters svamp efter säsong. Vill du ha en riktigt krämig risotto är tipset att använda en ost av typen Boerenkaas. Servera gärna tillsammans med en elegant och charmig italienare, i en stor kupa. Ställ gärna vinet i kylen en liten stund innan servering. Då kommer de svala, friska tonerna fram.
4
Ingredienser
- 1 l blandad svamp efter säsong
- 3-4 dl Carnaroliris
- 1 l mörk kyckling-/grönsaksbuljong
- 2 dl vitt vin
- 1/2 dl finhackad schalottenlök
- 100 g riven tryffelost
- 150 g smör
- 3 msk finstrimlad bladpersilja
- 1 msk plockad timjan
- Salt och peppar
- ca 2-3 msk citronsaft
Gör så här:
1. Börja med att steka svampen tillsammans med 50 g smör, lägg över i en bunke.
2. Koka upp buljong och vitt vin i en gryta, låt stå på svag värme. Stek löken mjuk utan att den får färg i 1 msk smör, tillsätt ris och timjan. Börja sedan ”mata” riset med den varma buljongen lite i taget, ca 1–2 dl åt gången, koka på medelhög värme. När riset är mjukt men fortfarande har en kärna ”al dente”, tillsätt svamp och 100 g smör. Tillsätt eventuellt lite mer buljong.
3. Avsluta med ost och persilja, smaka av med salt, peppar och bryt av de rika smakerna med citronsaft.
Servera direkt!