Laxtartar med äpple och forellrom
Laxtartar á la John med asiatiska smaker som serveras med tärnat äpple och forellrom. Allra bäst blir det med servering på friterat rispapper, men det går naturligtvis bra även i en krustad eller på ett mindre kex. Den som gör sin egen majonnäs briljerar – John tipsar gärna om hur man gör! I glaset passar det utmärkt med livliga bubblor från Brancaia genom deras mousserande vin Brancaia Stella, eller magisk Riesling från Leitz – prova med Magic Mountain Riesling 2023.
10

Ingredienser
- 1 ägg
- 2,5 dl rapsolja
- 1 mk dijonsenap
- 1 msk risvinäger/vitvinsvinäger
- 1 msk soja
- 1 msk riven ingefära
- limezest/limejuice
- salt och peppar
- 200 g Salmalax
- Granny Smith äpple, 1 st
- Forellrom
- Korianderkrasse
- Sesamfrön
- Rispapper
Gör så här:
1. Börja med majonnäsen, se till att alla ingredienser är rumsvarma. Blanda ägg, dijonsenap, risvinäger och soja i en mixer. Tillsätt oljan långsamt och försiktigt så det inte skär sig. Tillsätt därefter riven ingefära och smaka av med salt och peppar samt lite limezest/juice.
2. Tärna laxen i mindre tärningar. Skala äpplet och dela i lika stora tärningar som laxen.
3. Blanda lax, äpple och majonnäs.
4. Fritera rispapper i 180 grader varm olja i en djup stekpanna. Detta kan med fördel göras dagen innan.
5. Servera på friterat rispapper, i en krustad eller på ett mindre kex.