Salsicciapasta à la Sofia Henriksson
Sofia Henriksson, vinnare av årets mästerkock 2020, bjuder på sitt eget recept på Salsicciapasta. Salsicciapastan á la Sofia Henriksson är en krämig pasta med pesto och rostade tomater. En smakrik och lyxig pasta som passar både till vardags och till en festligare middag. De kryddiga smakerna i pastan passar utmärkt tillsammans med det australiensiska vinet Logan Weemala Shiraz. Vinet hittar du på den australiensiska hyllan på Systembolaget.
4
Ingredienser
- 300 g färsk salsiccia
- 4 vitlöksklyftor
- 2 schalottenlök
- 200 g cocktailtomater
- 1 dl pesto
- olja att steka i
- 1 dl vitt vin
- 2 dl grädde
- 2 dl pastavatten
- 500 g linguine
- citron
- 2 dl parmesanost, finriven
- Färsk basilika att toppa med
- Salt och svartpeppar
Gör så här:
1. Finhacka vitlök och schalottenlök och dela tomaterna på mitten.
2. Skär upp salsiccian och töm ut färsen i en panna på medelvärme. Fräs tills den börjar få färg. Tillsätt då lök, vitlök och tomat och stek tills det blivit mjukt.
3. Tillsätt pesto och fräs en minut innan du tillsätter det vita vinet. Koka bort helt och häll sedan på grädde.
4. Koka under tiden pastan så att den har två minuter kvar. Tillsätt pastavattnet i såsen tillsammans med pastan. Koka ihop någon minut innan du tillsätter osten och rör samman till en krämig sås. Smaka av med några droppar färsk citronsaft och salt. Toppa med svartpeppar och finriven parmesan. Servera med Logan Weemala Shiraz 2021.