Vanliga frågor

Vi får ofta frågor om viner, om lagring, om årgångar, om mat och mycket mer. Här har vi samlat de vanligaste frågorna. Maila oss gärna om du inte hittar svaret på just din fråga – info@johanlidbyvinhandel.se

1. Jag vill lagra vin men har varken tillgång eller plats för vinkällare eller en vinkyl. Hur gör jag då?

Försök att hitta en plats som håller jämn temperatur, ca 16 grader, exempelvis en garderob. Platsen ska även vara skyddad från solljus. Förvara alltid vinerna liggande, så att korken inte torkar.

2. Hur länge klarar sig en öppnad flaska vin?

Det är lite olika beroende på vin. Vissa viner kan klara en hel vecka medan andra håller i två dagar. Förvara alltid flaskan med korken på och i kylskåp.

3. Varför ska man lufta ett vin?

Det är nästan alltid bra att lufta ett vin innan det är dags att dricka det. När vinet får luftas så tillsätter man syre, vilket gör att både doft och smak frigörs. Både röda och vita viner mår bra av luft.

4. Vad menas med att ett vin är korkskadat?

Om ett vin luktar fuktskadad källare, mögel och klor när du doftar på det är vinet med största sannolikhet korkskadat. Korken har blivit smittad av en särskild bakterie som ger bismak till vinet. Det är inte farligt, men inte speciellt gott. Det finns inget man kan göra åt ett korkskadat vin förutom att lämna tillbaka det (om det är köpt på Systembolaget) eller hälla ut det.

5. Vad är skillnaden mellan Gamla och Nya Världen?

Samtliga vinproducerande länder i Europa räknas till den Gamla Världen. Alla vinproducerande länder utanför Europa räknas därför till den Nya Världen. I vissa fall är benämningen motsägelsefull då några länder i Nya Världen har en lång tradition av vinmakning och känner sig inte helt bekväma med att tillhöra just den Nya Världen. Rent generellt kännetecknas Nya Världen av en modern syn på vinmakning, där vinmakarna varken styrs av konvention eller tradition och gärna experimenterar sig fram. Gamla Världens vinmakare har ofta en lång tradition att luta sig tillbaka på, där experimenterandet redan gjorts för flera hundra år sedan.

6. Är mörkare rosé av sämre kvalitet än ljus rosé?

Kvaliteten på rosé har ingenting med färgen att göra. Färgen kommer från skalen och har att göra med hur länge skalen får vara med under jäsningen. Mörkare roséer är smakrikare och kraftigare i stilen, medan ljusare roséer är lättare. Rent generellt passar mörkare roséer ett bredare spektrum av maträtter, medan ljusare roséer görs för att passa som sällskapsvin och lättare maträtter såsom skaldjur och sallader.

 

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ