Bakad högrev med gräddig sås och timjan
Långbakad högrev – perfekt middag som nästan lagar sig själv. Sätt in den på låg temperatur i ugnen över natten eller under dagen. Det enda du behöver tänka på är tillbehören! Prova med en krämig potatispuré, med rotfrukter i ugn eller kanske glaserade rödbetor? I glaset? Vino Nobile di Montepulciano från Toscanas böljande vinlandskap och Poliziano.
4

Ingredienser
- ca 1 kg högrev i bit
- 2 st skalade morötter
- 1 bit rotselleri
- 1 st gul lök
- 2 kvistar backtimjan
- 3 dl vispgrädde
- 1 st citronzest och saft
- Maizenamjöl
- Salt och peppar
Gör så här:
1. Salta och peppra köttet. Skala morötterna och dela i lite mindre bitar. Skala och dela rotsellerin grovt. Skala löken och dela den i fyra delar.
2. Bryn högreven i en stekgryta, lyft ur köttet och lägg i grönsakerna och två kvistar timjan. Bryn tills de får en fin, lite rostad färg. Lägg tillbaka högreven i grytan, tillsammans med grönsakerna, sätt på locket och baka i ugnen i ca 8 timmar på 90 graders värme, tills köttet är mört.
3. Lyft ur köttet och låt grönsakerna vara kvar.
4. Tillsätt grädden och koka ihop en sås på den goda buljongen som finns i stekgrytan. Smaka av med citron, salt och peppar. Sila av grönsakerna och red eventuellt av såsen med lite maizenamjöl.
5. Servera med glaserade betor och rotfrukter eller en krämig potatispuré.