Chokladterrin med portvinskokta körsbär
Chokladterrin i lyxigt format blir en underbar avslutning på middagen. Förbered dagen innan, låt den vila i kylen och servera tillsammans med portvinskokta körsbär och en hasselnötscrunch. En magisk dessert för alla chokladälskare! Pricken över i:et blir portvinet du serverar till, exempelvis Fonseca Vintage Port 2003.
6

Ingredienser
- 250 g mörk choklad
- 125 g smör
- 75 g honung
- 3 st ägg
- 2,5 dl portvin
- 2,5 dl rödvin
- 125 g socker
- 1 kanelstång
- 3-6 kardemummakärnor
- 500 g körsbär (urkärnade)
Gör så här:
Chokladterrin
1. Smält choklad, smör och honung i ett vattenbad.
2. Separera äggen och blanda ner äggulorna en i taget i den smälta chokladen.
3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd därefter ner i smeten.
3. Häll över i en form och låt allting stelna i kylskåp under natten innan serveringen.
Portvinskokta körsbär
1. Koka upp alla ingredienser till lagen i en kastrull.
2. Tillsätt körsbären och koka upp igen. Låt svalna och låt dra i minst ett dygn.
Skär chokladterrinen i centimentertjocka skivor med en varm kniv och servera med körsbären och ett glas Fonseca Vintage Port 2003.
Tips! För dig som tål och gillar nötter kan det vara trevligt att strössla över lite hackade hasselnötter, eller lyxa till det med hasselnötscrunch. Hacka hasselnötterna, smält därefter 2 dl socker i en kastrull och häll i nötterna, blanda runt. Häll upp på ett bakplåtspapper, låt svalna och hacka därefter sönder till en nötcrunch.