Recept

Ugnsbakad röding à la Catarina König

Catarina König – decenniets mästerkock 2020 – har komponerat en fantastisk rätt med ugnsbakad röding och härliga tillbehör. Tvärtom mot vad många gör så har Catarina König utgått från ett vin och gjort maten därefter. Vinet till just den här rätten är Chablis Sainte Claire 2019 från chablismästaren Jean-Marc Brocard. Prova – det här är verkligen gott!

Portioner:

4

Ugnsbakad röding - Catarina König
Ingredienser
  • 2-3 rödingfiléer
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • 1/2 -1 gurka
  • 1/2 citron
  • 1 tsk hackad dill
  • 1 schalottenlök
  • 6-7 hela vitpepparkorn
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl vitt vin
  • 150 g smör
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1 tsk finhackad dill

Gör så här:

1. Ansa rödingfiléerna, bena ur (byxa).

2. Smörj en ugnsform med lite olja i botten, lägg rödingfiléerna med skinnet nedåt i formen och salta fisken. Sätt igång ugnen på 150 grader varmluft.

3. Skär ned gurkan i små kuber, använd inte mitten på gurkan som bara är mjuk och vattnig. Hacka dillen och blanda med gurka och citronsaft i en skål. Låt stå svalt.

4. Skär ner schalottenlöken och lägg i en kastrull tillsammans med vitt vin, vitvinsvinäger och vitpepparkorn. Koka ned till hälften och sila sedan av.

5. Klicka i smöret under konstant vispning, låt såsen koka lätt under tiden. När såsen tjocknat tillsätt grädde, låt bubbla lite till och dra åt sidan. Smaka av med ev lite salt.

6. Sätt in rödingen i ugnen det sista du gör, låt bakas i ca 10-12 min el tills innertempen når 42 grader.

7. Dra bort skinnet från rödingen och lägg på en tallrik. Toppa med varm sås, citrussyrad gurka, löjrom och körvel. Servera direkt!

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ