Kyckling med champinjoncrème och örtig kycklingbuljong
En härligt mör och god helstekt kyckling, gärna majskyckling. Servera med en len och fin champinjoncrème samt en örtig kycklingbuljong. Kycklingen reder sig själv i ugnen under tiden du ordnar tillbehören. Servera gärna med ugnsrostade rotfrukter eller klyftpotatis. Pinot Noir i glaset, gärna lite sval, blir en härlig kombo.
4-6
Ingredienser
- En hel, färsk majskyckling
- färsk timjan
- 500 g champinjoner
- 1 st finhackad bananschalottenlök
- ca 1 dl vispgrädde
- 2 msk citron
- smör att steka i
- salt och peppar
- 5 dl mörk kycklingbuljong
- 2 msk hackad dragon
- 3 msk hackad persilja
- 1/2 msk plockad timjan
- 1 st skivad bananschalottenlök
- 25 g smör
- salt och peppar
- ev. citronsaft
Gör så här:
Ta ut kycklingen en stund före tillagningen så den inte är för kall. Salta, peppar och lägg några klickar smör på kycklingen samt ett par kvistar timjan. Sätt kycklingen i ugnen på 225 grader tills den fått fin färg, sänk därefter temperaturen till 100 grader. Sätt i en stektermometer i den tjocka delen på bröstet och kör till 64 grader innertemperatur.
Champinjoncrème
Skiva svampen i tunna skivor och stek i smör tills de får en gyllene och fin färg. Tillsätt löken och stek mjuk. Häll svamp och lök i en kastrull, tillsätt grädden och koka upp. Mixa sedan i en mixer eller med en mixerstav. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Kycklingbuljong
Hacka örterna, spara alla örtstjälkar. Sautera schalottenlöken i en 1 msk olivolja, tillsätt kycklingbuljongen och örtstjälkarna. Låt sjuda i ca 10 min. Sila buljongen och häll tillbaka i grytan. Vispa i smöret och smaka av med salt, peppar samt ev. lite citronsaft. Avsluta med örterna.
Servera kycklingen tillsammans med champinjoncrème, kycklingbuljong samt ugnsrostade rotfrukter eller klyftpotatis.