Nyhet

Gamla vinstockar

På vinetiketter kan man ofta läsa “Old Vine”, “Vieilles Vignes” eller “Vecchie Vigne”. Det betyder att det är gamla rotstockar som druvorna vuxit på. Varför är det då så intressant att veta att stockarna är gamla och vilken ålder måste en vinstock ha för att få kallas gammal?

Det finns tyvärr inget regelverk för när en vinstock blir gammal men de mer hedervärda producenterna räknar en ranka som mer eller mindre gammal vid 40-45 års ålder. Det finns också kulturella skillnader i hur man bedömer värdet av en gammal ranka. I Frankrike och USA så står de gamla rankorna högst i kurs men i stora delar av Italien rycker man ofta upp vingården när skördarna blir ”för små”. Detta sker ofta vid 40-45 års ålder.

Old Vines

En ranka kan leva i 100-150 år. Det som händer är framförallt att vinrankan ger färre och färre antal druvor ju äldre den blir. Effekten blir att varje liten enskild druva blir mer koncentrerad och intensiv jämfört med en ung ranka med många klasar/druvor som ska dela på samma mängd näring/energi.

En annan intressant aspekt är att om vinstocken är planterad i en mager jordmån blir rotsystemet mer och mer välutvecklat ju äldre rankan blir och skär igenom flera olika lager av jordmåner. Dessa bidrar med olika näringsämnen och mineraler vilket i slutändan ger en mer komplex karaktär till den färdiga druvan. Om det är en mer bördig jordmån kommer rankans rötter aldrig att gå djupt. Finner rötterna all näring de behöver på ytan så stannar de kvar där. Rankans rötter kan gå så djupt som cirka 30 meter under markytan. Vissa hävdar mindre, andra hävdar mer.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ