Bräserade oxkinder
En smakrik rätt av härligt lena bräserade oxkinder. Servera gärna med en smörig potatispuré, smaksatt med några droppar tryffelolja. En väldigt vinvänlig rätt med många möjligheter! Välj gärna ett lite generösare vin från Gigondas eller Châteauneuf-du-Pape. Det blir en riktigt god söndagsmiddag!
4
Ingredienser
- 4 st oxkinder
- 2 st morötter till brässering
- 2 st stjälkselleri
- 1 gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 10 kvistar timjan
- 6 dl kalvfond
- 5 dl rött vin
- Maizenamjöl
- 3 st morötter
- 20 st champinjoner
- 150 g tärnat sidfläsk
- 1 dl syltlök
Gör så här:
1. Putsa och marinera oxkinderna i det röda vinet i ca 24 timmar.
2. Bryn grönsakerna i en stekgryta. Slå på vinet från marineringen och låt reducera tills ca 1/3 återstår. Lägg i kinderna och tillsätt kalvfonden. Om fonden inte täcker kinderna tillsätt vatten. Sätt i ugnen på 150 grader i ca 4 timmar tills de är mjuka.
3. Lyft ur kinderna och sila fonden, reducera till knappt hälften och red eventuellt av med maizena. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt rödvinsvinäger för syrans skull.
4. Tillbehören: Skär morötterna i önskad storlek och råstek tills mjuka. Dela champinjonerna i kvartar och stek. Stek sidfläsket. Tillsätt morötterna, champinjonerna, sidfläsket och syltlöken i såsen. Tärna kinderna eller servera dem hela i såsen.
5. Servera gärna dina bräserade oxkinder med en smörig potatispuré, smaksatt med några droppar tryffelolja.