Recept

Gratinerad rökt laxrulle

En lite annorlunda form av rökt lax som här serveras gratinerad och i en rulle tillsammans med både färskost och dill. Bjud direkt när den är varm eller ljummen tillsammans med en god och matig sallad. Rökt lax passar utmärkt till både en magiskt god tysk Riesling från Leitz och en ekfatslagrad Chardonnay från familjen Brocard.

Portioner:

4

Rökt lax
Ingredienser
  • 50 g smör
  • 1 ¼ dl vetemjöl
  • 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 3 äggvitor
  • ½ tsk bakpulver
  • 200 g kallrökt skivad lax
  • 300 g färskost
  • 1 dl hackad dill
  • Zest från 1 st citron
  • 1 msk citronsaft
  • 2 dl riven västerbottenost
  • Svartpeppar

Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjöl och vispa ihop. Tillsätt därefter mjölk och grädde. Koka upp allting och låt puttra i ett par minuter. Låt svalna i ca 10 minuter. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt äggulorna och bakpulvret i béchamelsåsen. Vänd sedan i äggvitorna i såsen.

2. Bred ut smeten i en långpanna täckt med bakplåtspapper, grädda i ugnen på 220 grader varmluft i 20 minuter. Låt ”pannkakan” svalna i 5 minuter.

3. Lägg färskosten i en bunke, tillsätt citronzest, citronsaft, några varv svartpeppar från kvarnen och vispa sedan ihop. Bred ut färskosten på pannkakan, lägg ut den skivade rökta laxen, avsluta med en hackade dillen. Rulla ihop som en rulltårta.

4. Lägg på västerbottenosten och gratinera på grill/varmluft i 220 grader tills rullen fått en fin färg. Servera varm eller ljummen med en trevlig grönsallad.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ