Pasta med tomatsås
Enkel och god vardagspasta. Pasta med tomatsås är helt vegetariskt eller kombinera med köttbullar, parmaskinka eller lite stekt kyckling – tar inte mer än 15 minuter. Dessutom håller såsen flera dagar, alltså perfekt att förbereda! Ett stort rött vin passar också bra till en pasta med tomatsås, exempelvis Scaia från Tenuta Sant’Antonio.
4
Ingredienser
- ca 400 g valfri pasta
- 1 burk krossade tomater (400 g)
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
- ca 1 dl basilka
- 50 g smör
- Salt och peppar
- ev. en nypa socker
- 1 dl riven parmesan
Gör så här:
1. Sätt på en gryta med välsaltat pastavatten.
2. Stek lök och vitlök mjuk i olivoljan med ½ msk salt. Tillsätt tomaterna och låt koka på svag värme i ca 15 minuter.
3. Koka pastan enligt anvisningar på paketet, under tiden pastan kokar avslutar du tomatsåsen.
4. Tillsätt smör och basilika i såsen och mixa den slät med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och eventuellt en nypa socker om syran är för påtagande.
5. Häll av pastan när den är färdigkokt och blanda med såsen och parmesanosten. Garnera med några basilikablad, servera gärna med en sallad vid sidan.
6. Tomatsåsen kan gärna göras en eller flera dagar innan servering.