Nyhet

Hemmaprovning

Har du funderat på att ordna en egen vinprovning? Enkelt! Fyra viner med ett tema, fyra vinglas, ett papper att skriva dina tankar på, en bra penna och ett vattenglas. Ta med en kompis eller två också så kan ni diskutera tillsammans. Det är allt du behöver!

Provning 1 – Röda viner med olika druvsorter

Calera Pinot Noir  2017 – nr 87282, pris 275 kr
Paracombe Cabernet Sauvignon 2014 – nr 71226, pris 199 kr
Seghesio Sonoma Zinfandel – nr 22562, pris 223 kr
Brancaia Chianti Classico (Sangiovese) – nr 70725, pris 164 kr

Provningslista att skriva ut

Provning 2 – Vita viner med olika druvsorter

Leitz Eins Zwei Dry Riesling – nr 5822, pris 99 kr eller Leitz Magic Mountain Riesling – nr 70626, pris 159 kr
Springfield Life from Stone Sauvignon Blanc – nr 81775, pris 185 kr
Logan Chardonnay – nr 71367, pris 179 kr
Rabl Langenlois Grüner Veltliner – nr 71478, pris 142 kr

Provningslista att skriva ut

Ställ fram dina glas och häll upp en lagom mängd vin i varje glas, inte för mycket så det skvätter på grannen när ni snurrar vinet sen. Ta en titt på färgen och fundera över hur de olika vinerna faktiskt ser ut. Är det samma färg eller skiljer de sig åt?

Dofta på vinet. Snurra vinet i glaset och dofta på vinet igen. Blev det någon skillnad? Mest troligt är att du känner mer och tydligare doft nu än innan du snurrade glaset. Vilka dofter känner du?

Smaka på vinet. Svälj inte direkt utan låt vinet stanna i munnen för att känna ordentligt vilka smaker som kommer fram. Vad tycker du? Beskriv gärna vinet! Smaka, gurgla, smaska och låt hur du vill.

Sista steget när man provar vin är att prata om det. Vid en blindprovning gissar alla deltagare på vilken druva, ålder och ursprung. Det vanligaste är att man diskuterar sina olika upplevelser av vinet.

Det man kan leta efter är om vinet är lätt eller fylligt eller någonstans i mitten (helt enkelt konsistensen/viskositeten), finns det fruktsyra och i så fall hur mycket (tänk på munkänslan när du biter i en citron). Är syrorna avrundade, friska, mycket friska eller kanske rentav syrliga? Hur strävt är det röda vinet? Fastnar läppen mot tandraden (strävt) eller får du en mjukare känsla (mjukt). Är vinet torrt eller hittar du spår av sötma?

Vilka smakassociationer hittar du? Vita viner kan ofta ge upplevelser av äpple (grönt, gult eller rött), stenfrukter, nässlor, nötter osv. Röda viner ger ofta en känsla av rödare frukt eller kanske mörkare bär? Hittar du vanilj, kryddor eller örter? Kanske tycker du att stall, läder eller tobak dominerar? Det finns inga gränser för vart dina tankar kan ledas. Det viktiga om man vill fortsätta utvecklas som vinprovare är att lägga dina upplevelser på minnet för vem vet, nästa gång kanske du kan spika en druvsort eller ett ursprung blint!

Lycka till med din vinprovning – skål!

 

 

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ