Vårlamm med rostade grönsaker
Vårlamm är otroligt gott. Välj den del som passar dig bäst. Kombinera med sagolika smaker från vitlök, persilja och timjan. Bjud tillsammans med ugnsrostade rotfrukter och en smakrik gremolata. Perfekt med ett genuint och lantligt charmigt vin från Laurent Miquel – lufta Côte 136 Syrah/Grenache innan servering och bjud gärna lite svalt.
4
Ingredienser
- ca 800 g urbenat vårlamm (stek, sadel eller bog)
- 3 dl plockad bladpersilja
- 2 st rostade vitlöksklyftor
- 2 msk citronzest
- 1 dl god olivolja
- ca 1,2 kg blandade grönsaker, betor och rotfrukter
- 100 g babyspenat
- 200 g smör
- 50 urkärnade och hackade svarta oliver
- 1/2 dl olivolja
- 1 msk hackad gräslök
- 1 msk plockad, hackad timjan
- Finrivet skal från en halv citron
- Salt och svartpeppar
Gör så här:
Lamm
1. Temperera köttet i minst 2 timmar.
2. Salta, peppra och krydda gärna med lite blandade örter.
3. Grilla eller stek till önskad stekgrad, ca 56-58 grader. Om du steker t.ex. en hel lammstek, börja med att bryna i panna och gör sedan klart lammet i ugn på låg temperatur (ca 90 grader).
4. Låt vila minst 20 minuter innan du skär köttet.
Gremolata
1. Mixa persilja, vitlök och citronzest i en mixer.
2. Tillsätt olivoljan lite i taget tills det blir en fin krämig gremolata.
Grönsaker
1. Skär grönsakerna i önskad storlek.
2. Salta och peppra. Lägg på en plåt och vänd i olivolja.
3. Rosta i ugn på ca 200 grader tills grönsakerna fått fin färg och bra konsistens. Blanda ner gremolatan och spenaten. Servera.
Olivsmör
1. Använd rumstempererat smör.
2. Blanda smöret med övriga ingredienser.
3. Smaka av med salt, peppar och kanske lite citronsaft.