Ceviche med svenska smaker à la Catarina König
Ceviche är en limemarinerad förrätt som ofta förknippas med Peru eftersom det är landets nationalrätt. Här bjuder decenniets mästerkock, Catarina König, på sin variant med fina svenska smaker och en härlig syra. Förrätten “Ceviche med svenska smaker” är gjord i kombination med Chablis Sainte Claire där smakerna kompletterar varandra och är i perfekt harmoni.
4
Ingredienser
- 200 g torskrygg eller hälleflundra
- 1 citron
- 1 lime
- 1/4 - 1/2 tsk salt
- 1 msk hackad färsk dill
- 1/2 gurka
- 1 salladslök
- 1 avokado
- 1/2 dl edamamebönor
- Körvel
Gör så här:
1. Skär tunna skivor av torsken (hälleflundran), ungefär samma vinkel som när man skär upp gravad lax.
2. Lägg fisken i en bunke och pressa över citron och lime. Salta, vänd runt och låt dra en timme i kylskåpet.
3. Hacka dill, finstrimla salladslök, skala och skär små kuber av gurkan, (ta bort kärnhuset som bara är vattnigt). Skär även avokado i mindre tärningar.
4. När fisken marinerats tillsätt dillen.
5. Lägg upp fisken snyggt på en tallrik. Toppa med kuber av gurka, avokado, salladslök och generöst med körvel.