Lammstek med betor, getost, stekt sallad och olivsky
Lammstek med betor, getost, stekt sallad och olivsky, en perfekt söndagsmiddag eller varför inte till påskmiddagen? Anders har skapat ett magiskt recept som passar perfekt till ett glas rött vin – prova med en klassisk Ripasso i glaset. Monti Garbi Ripasso från Tenuta Sant’Antonio passar perfekt!
4
Ingredienser
- Ca 800g urbenat vårlammstek
- 800 g blandade betor
- 150 g smulad getost
- En god olivolja
- ½ dl strimlad basilika
- 3 dl mörk reducerad kalvfond
- 4 dl rött vin
- 1 dl hackade svarta oliver
- 1 st skivad bananschalottenlök
- 2 timjankvistar
- Citronsaft
- 4 huvuden hjärtsallad
- Salt och peppar
Gör så här:
Lammstek:
1. Temperera köttet i minst 2 timmar.
2. Salta och peppra, krydda gärna med lite blandade örter.
3. Grilla eller stek till önskad stekgrader ca (56-58 grader). Om du steker t.ex. en hel lammstek- bryn först i en stekpanna och kör sedan klart i ugnen på låg temperatur ca 90 grader.
4. Låt vila minst 20 minuter innan du skär köttet.
Betor:
1. Baka betorna i ugn på 150 grader tills dom är mjuka.
2. Låt svalna, skala och klyfta.
3. Innan servering – Värm upp betorna i ca tre matskedar olivolja, smaka av med salt och peppar avsluta med basilikan och smulad getost.
Olivsky:
1. Lägg rödvin, lök och två kvistar timjan i en kastrull och reducera tills nästan ingen vätska återstår.
2. Tillsätt kalvfond och låt sjuda i ca 5-10 minuter. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt lite citronsaft för mer syra.
3. Sila skyn, tillsätt oliver och ca en halv deciliter god olivolja, servera.
Stekt sallad:
1. Dela hjärtsalladen i fyra delar, behåll roten. Stek hastigt i olivolja, krydda med salt och peppar, servera.
Servera din lammstek tillsammans med betor, getost, stekt sallad och olivsky på dina fina uppläggningsfat och häll gärna ett glas Langhe Nebbiolo i glaset.