Lammstek med rostad rotselleri och vitlökssky
Fyll lammsteken med örter, vitlök och oliver och låt den lagas i ugnen. Servera med rostad rotselleri och en smakrik vitlökssky. Perfekt söndagsmiddag eller när du vill bjuda dina vänner på något extra gott. Passar utmärkt med ett kraftigare och smakrikt vin – prova Son Antem Vespre eller Château de la Liquière.
4
Ingredienser
- ca 1,5 kg urbenad lammstek
- ca 25 st urkärnade svart oliver
- 1/2 dl plockad rosmarin
- 5 dl kalvfond
- 2 dl rött vin
- 4 st skalade vitlöksklyftor
- 2 st rotsellerihuvud - skalad och tärnad
- 1 dl hackad persilja
- 1 msk plockad timjan
- 150 g smör
- salt och peppar
Gör så här:
1. Skär små snitt, ca 1 cm i lammsteken, och tryck in 1–2 oliver i varje snitt tillsammans med en nypa plockad rosmarin. Bind gärna upp lammsteken med steksnöre för att hålla en fin form när den tillagas. Bryn steken i en het panna, sätt in den i ugnen på 100 grader varmluft. Låt gå till ca 58 grader innertemperatur.
2. Skiva vitlöken och rosta försiktigt i olivolja i en kastrull, tillsätt rött vin och reducera till ca ½ dl återstår. Slå på kalvfonden och reducera ytterligare till ca dryga 3 dl återstår. Tillsätt 50 g smör och mix med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och eventuellt några droppar citronsaft för att justera syran i såsen.
3. Tärna rotsellerin i kuber om 1 x 1 cm. Lägg i en ugnsfast form och ringla över olivolja och salt. Sätt ugnen på 170 grader.
4. När köttet är klart, låt det vila i 30 minuter. Under tiden köttet vilar, sätt in den tärnade rotsellerin i ugnen i en ugnsfast form. När rotsellerin är mjuk, lägg dem i en gryta med 100 g smör och stöt med en potatisstöt. Smaksätt med persilja, timjan, salt och peppar. Värm steken på 150 grader i ca fem minuter innan du skär den i skivor.