Recept

Späckad lammstek med rostad rotselleri och vitlökssky

Lammstek i ugnen

Portioner:

4

lammstek
Ingredienser
  • ca 1,5 kg urbenad lammstek
  • ca 25 st urkärnade svart oliver
  • 1/2 dl plockad rosmarin
  • 5 dl kalvfond
  • 2 dl rött vin
  • 4 st skalade vitlöksklyftor
  • 2 st rotsellerihuvud - skalad och tärnad
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 msk plockad timjan
  • 150 g smör
  • salt och peppar

Gör så här:

1. Skär små snitt, ca 1 cm i lammsteken, och tryck in 1–2 oliver i varje snitt tillsammans med en nypa plockad rosmarin. Bind gärna upp lammsteken med steksnöre för att hålla en fin form när den tillagas. Bryn steken i en het panna, sätt in den i ugnen på 100 grader varmluft. Låt gå till ca 58 grader innertemperatur.

2. Skiva vitlöken och rosta försiktigt i olivolja i en kastrull, tillsätt rött vin och reducera till ca ½ dl återstår. Slå på kalvfonden och reducera ytterligare till ca dryga 3 dl återstår. Tillsätt 50 g smör och mix med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och eventuellt några droppar citronsaft för att justera syran i såsen.

3. Tärna rotsellerin i kuber om 1 x 1 cm. Lägg i en ugnsfast form och ringla över olivolja och salt. Sätt ugnen på 170 grader.

4. När köttet är klart, låt det vila i 30 minuter. Under tiden köttet vilar, sätt in den tärnade rotsellerin i ugnen i en ugnsfast form. När rotsellerin är mjuk, lägg dem i en gryta med 100 g smör och stöt med en potatisstöt. Smaksätt med persilja, timjan, salt och peppar. Värm steken på 150 grader i ca fem minuter innan du skär den i skivor.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ