Gravad lax med dill- och senapscrème
Här kommer ett recept på gravad lax med Anders gröna variant på hovmästarsås. En klassiker med en twist helt enkelt. Detta blir smakrikt, snyggt och riktigt gott. Servera som snacks till fördrinken, i en liten skål, eller kanske vårt bästa tips för ett stående mingel – direkt på en större sked!
Crèmen går dessutom utmärkt att förbereda redan dagen innan och förvara i kylskåpet över natten. Som pricken över i:et toppas detta med lite krispiga krutonger och hackad gräslök. Bjud tillsammans med Riesling från Leitz magiska druvor längs Rhen – välj Magic Mountain eller Eins Zwei Dry.
Ingredienser
- 100 g färskost (typ Philadelphia)
- 1/2 dl crème fraiche
- 1/2 dl olivolja
- 1 dl grovhackad dill
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk grovkornig söt senap
- 1 msk citronsaft
- salt och peppar
- smulade brödkrutonger
- Finhackad gräslök
Gör så här:
1. Skär gravad lax i mindre bitar.
2. Mixa dillen tillsammans med olivoljan tills det blir en grön och slät olja.
3. Blanda dilloljan med övriga ingredienser och smaksätt med salt och peppar.
4. Klicka ut eller spritsa krämen i små skålar och lägg på den gravade laxen.
5. Strö över lite brödkrutonger samt finhackad gräslök.