Helstekt majskyckling med färska bönor och tryffeldressing
Underbart god helstekt majskyckling som serveras med färska bönor och en tryffeldressing. Det finns många goda bönor att välja på, välj dina favoriter eller prova några nya. De finns ofta på lösvikt så du kan blanda hur du vill. Kombinera en helstekt majskyckling med ett rött vin såsom en sval Pinot Noir. Prova Franz Keller Oberbergener Bassgeige Spätburgunder.
Ingredienser
- 1 hel majskyckling
- 1 st citronsaft och zest
- 100 g smör
- 2 msk rostad hackad vitlök
- ½ dl hackad persilja
- 600 g blandade färska bönor (ex. haricots verts, vaxbönor, skärbönor, brytbönor)
- 2 dl Smetana
- 1 dl majonnäs
- 3 msk tartufata
- 2 msk skuren gräslök
- Saft och zest från en halv citron
- 1/2 dl strimlad bladpersilja
- Salt och peppar
Gör så här:
1. Blanda smör, vitlök, persilja, citronsaft och zest. Smaka av med salt och peppar.
2. Skär loss skinnet vid låren på kycklingen och späcka med smöret under skinnet.
3. Sätt ugnen på 220 grader grill/varmluft. Sätt in kycklingen tills den fått färg, sänk därefter temperaturen till 100 grader.
4. Stek kycklingen till 65 grader på den tjockaste delen av bröstet. Tag ut den och låt vila 20 minuter innan du skär upp kycklingen.
5. Blanchera bönsorterna hastigt var för sig, eftersom de har olika koktider, i saltat vatten. Häll av och spola av dem i kallt vatten.
6. Blanda resterande av ingredienserna förutom persiljan till en dressing, smaka av med salt och peppar.
7. Lägg bönorna på ett fat och ringla över tryffeldressingen. Garnera med den strimlade persiljan.