Tzatziki med mynta och rostad vitlök
Tzatziki – en grekisk delikatess som nu blivit en klassiker för oss här i Sverige. Ett perfekt tillbehör när du grillar – passar till det mesta faktiskt. Den rostade vitlöken ger en mjukare och lite lenare smak.
Ingredienser
- 5 dl tjock grekisk yoghurt
- 1 st skalad riven gurka
- 5 st finstrimlade myntablad
- 2 st skalade vitlöksklyftor
- 1 dl olivolja
- 1 msk citronsaft
- salt
Gör så här:
1. Skala och riv gurkan. Lägg den i en skål och häll över 1 tsk salt. Låt stå i ca 30 minuter så att en del vätska släpper.
2. Skala och rosta vitlöksklyftorna i ca ½ dl olivolja på medelhög värme tills de är mjuka. Låt den svala lite och mosa/hacka den sedan.
3. Krama ur vätskan från gurkan och tillsätt gurkan i yoghurten. Tillsätt sedan den mosade vitlöken samt hackad mynta och smaka av med salt.
Tips! Gör gärna tzatzikin dagen innan så att alla smaker fäller ut. Spara gärna olivoljan som du rostat vitlöken i. Vill du ha mer rostade och nötiga toner i tzatzikin använd gärna olivoljan, eller spara till senare.