Nyhet

Champagne årgång 2008

Champagne är säreget när det kommer till årgångar. Enligt tradition gör de flesta Champagnehus en så kallad Non Vintage varje år, som ska uttrycka Champagnehusets ”husstil”. Non Vintage – NV – är alltså en blend på flera olika årgångar. Källarmästarna arbetar väldigt hårt för att den champagne som släpps som Non Vintage ska kunna kännas igen av konsumenterna varje år. Med andra ord, en Champagne Non Vintage ska inte kännetecknas av årgångsvariation.

Det är bara de årgångar som kvaliteten bedöms vara exceptionell som Champagnehusen släpper en vintage, det vill säga då samtliga druvor kommer från en och samma årgång. En årgångschampagne, eller millesimé, som det heter på franska, produceras alltså bara de år då skörden håller speciellt hög kvalitet. Enligt lag lagras vintage Champagne alltid minst tre år på jästen. Många producenter, såsom till exempel Champagne Salon, lagrar dock sina årgångschampagner betydligt längre än så.

Salon 2008

Årgång 2008

2008 anses vara en exceptionellt bra årgång, men den började inte alls bra och var till och med nära att misslyckas. Våren var kall och det regnade mycket. Juni blev en blandning mellan varmt och kallt vilket gjorde att blomningen i vingårdarna blev ojämn. De flesta räknade nog med en liten skörd, men så kom september med solen och värmen och allt vände. Skörden blev bra till slut och årgången långt över förväntan! För många champagnehus är 2008 den minsta skörden på länge men anses också vara den bästa på många år. Det sägs vara en årgång med stor potential för lagring många år framöver. Årgång 2008 i Champagne spås gå till historien som en av århundradets bästa årgångar.

Salon 2008

Nästa årgång för det gamla anrika champagnehuset Salon är just Salon 2008. Den ligger och mognar i källaren i Les Mesnil. Johan Lidby Vinhandel är den enda återförsäljaren för Salon i Sverige. Mer information om Salon 2008 kommer inom kort, tills dess går det bra att titta och lyssna på intervjun med Didier Depond, ansvarig vinmakare på Salon.

>> Se intervjun här.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ