Recept

Stufato med Salsiccia

Hemligheten bakom lyxigt enkel matlagning är bra råvaror och möjligheten att kunna variera sig. Denna italienska gryta kan du också göra vegetarisk, genom att till exempel byta ut salsiccian mot blomkål. Kryddningen kan du också anpassa efter vilka örter du tycker om, precis som hettan när du väljer mängd chili. Välj dina egna favoriter! I glaset – perfekt med ett vin vars frukt balanserar vackert mellan generositet, koncentration och insmickrande fräschör såsom Monti Garbi Ripasso från italienska Tenuta Sant’Antonio i Veneto.

Portioner:

4

Stufato Salsiccia Monti Garbi Ripasso
Ingredienser
  • 1 röd eller gul lök, hackad
  • 2-3 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 bit röd chili, finhackad
  • 2-3 morötter, i bitar
  • 1 stor, eller 2 små, blekselleristjälkar, hackade
  • ca 300 g rå salsiccia, eller tex. blomkål
  • 1 dl rött vin
  • ca 400 g röda linser, blötlagda
  • ca 400 g cannellinibönor, eller tex. kikärtor, blötlagda
  • salt och nymalen svartpeppar
  • ett par nypor timjan och oregano
  • persilja
  • parmesan
  • god olivolja
  • gott bröd till servering

Gör så här:

1. Fräs hackad lök, vitlök och chili i olivolja i en gryta eller djup kastrull. Låt det bli glansigt men se till att det inte bränns vid.

2. Vänd ner morötter, selleri och skivad salsiccia (eller blomkål om du vill göra en vegetarisk gryta).

3. Smaka av med salt, peppar och örter. Låt det fräsa tills grönsakerna sakta börjar mjukna.

4. Tillsätt vinet och låt det koka ihop en kort stund innan du tillsätter bönor, linser och krossade tomater.

5. Låt puttra i 10–15 minuter.

6. Riv över parmesan, strössla över hackad färsk persilja och ringla till sist över en god olivolja.

7. Servera med nybakat bröd och gärna med ett glas Monti Garbi Ripasso 2020.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ