Inlagd sill med senap, fänkål och gurka
Inlagd sill! Det är faktiskt inte svårt alls att göra en egen inlagd sill. Det här är en variant på en klassisk inlagd sill och en av Anders favoriter med härliga smaker av fänkål, senap och färsk gurka. Låt gärna sillen vila tre dagar i kylen innan du serverar så blir den allra bäst. Det är ofta svårt med vinrekommendationer till sillen, men ett tips för den som inte gillar öl är att prova La Vigne En Rose från Mathieu Deiss biodynamiska vingårdar i Alsace. Blommigt och fräscht med en aning sötma. Prova!
6
Ingredienser
- 1 dl ättika
- 2 dl socker
- 2,5 dl vatten
- 6 st krossade kryddpepparkorn
- 1 halv gurka, ca 20 cm
- 4 st urvattnade sillfiléer
- 2 st schalottenlökar
- 1/2 dl dillstjälkar
- 3 msk krossade gula senapsfrön
- 2 msk krossade fänkålsfrön
Gör så här:
1. Krossa senapsfrön och kryddpepparkorn. Koka upp ättika, socker och vatten tillsammans med krossade senapsfrön och kryddpeppar. Rör om och låt svalna.
2. Skala en halv gurka, ca 20 cm. Dela den, kärna ur och tärna den i mindre bitar.
3. Skölj av sillen och skär i portionsbitar.
4. Skär schalottenlöken i tunna skivor och skär dillstjälkarna fint.
5. Varva sill, gurka, schalottenlök och dill i en burk. Häll på den avsvalnade lagen, sätt på lock och låt dra i kylen i minst 3 dygn före servering.