Nässelsoppa med halstrade pilgrimsmusslor
Våren är snart här och de första nässlorna för säsongen går snart att plocka! Gör Nässelsoppa med halstrade pilgrimsmusslor, passar både som för- eller varmrätt och går även utmärkt att göra helt vegetariskt om du tar bort pilgrimsmusslorna!
Servera gärna soppan tillsammans med ett vin med druvan Sauvignon Blanc. Prova Gamlitz från Österrike eller Clos du Roy från Sancerre.
Ingredienser
- 8 st pilgrimsmusslor
- 400 gram förvällda nässelblad
- 2 skivade schalottenlökar
- 2 dl vitt vin
- 8 dl ljus kycklingbuljong
- 2 msk smör
- 2 dl grädde
Gör så här:
1. Förväll nässelbladen genom att koka dem hastigt och sedan kyla ned dem, ställ åt sidan tills senare.
2. SSkiva Schalottenlöken och svetta den i smöret. Tillsätt vin och låt reducera tills knappt hälften av vinet återstår.
3. Tillsätt kycklingbuljong och låt sjuda i ca 10 minuter, häll sedan i grädden och fortsätt sjuda i ca 5 minuter.
4. Lägg i de förvällda nässelbladen och dra bort grytan från spisen i ca 10 minuter.
5. Mixa med en stavmixer eller i en kannmixer tills soppan blir slät. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt lite citronsaft.
6. Halstra sedan pilgrimsmusslorna hastigt i olivolja.
7. Servera pilgrimsmusslorna i en djup tallrik och häll i soppan.