Recept

Örtig vitvinssås

En klassisk vitvinssås med örter är väldigt gott att servera tillsammans med en ugnsbakad torskrygg. Garnera gärna med lite färska räkor samt bjud en matigare sallad eller rotfrukter därtill. Den perfekta torsken gör du bäst i ugnen på låg temperatur och mäter innetemperaturen med en kökstermometer, till 44 grader. Tips på goda viner till vitvinssås med örter och torskrygg är en klassisk Chablis från Jean-Marc Brocards underbara vingårdar

Portioner:

4

Vitvinssås med örter
Ingredienser
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 3 dl fisk- eller musselbuljong
  • 2 dl grädde
  • 150 g rumstempererat smör
  • 1 msk finhackad schalottenlök
  • 3 msk hackad dragon
  • 1/2 dl hackad dill
  • 3 msk hackad persilja
  • 3 msk hackad gräslök
  • ev. maizenamjöl
  • salt och peppar

Gör så här:

1. Hacka schalottenlök fint och stek den i lite olja i en kastrull tills den är gyllengul. Häll på det vita vinet och låt det reducera tills ca 1/2 dl återstår.

2. Tillsätt fiskbuljong och låt reducera ytterligare ca 5 minuter. Tillsätt sedan grädden och låt det koka ihop i fem minuter.

3. Finhacka örterna och lägg i dessa i kastrullen tillsammans med smöret. Mixa blandningen med en mixerstav.

4. Smaka av såsen och salta och peppra om det behövs samt tillsätt ev. lite citronsaft. Om du tycker att såsen är för tunn, red av den med lite maizenamjöl.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ