Grön sparris med ingefära, marinerad gurka, sojadressing och koriander
Sparrisssäsong! Äntligen! Dessa spröda, gröna läckerheter njuter vi gärna av. Här bjuder vi på grön sparris med en asiatisk touch. Kombinera med ingefärscrème och sojadressing samt en marinerad gurka. Enkelt, fräscht och gott. Servera helt vegetariskt eller som tillbehör till något du gillar att grilla – kött, fisk eller en bit kyckling. Sparris + Riesling = sant! Prova Magic Mountain från Weingut Leitz, i alla fall om du serverar fisk eller kyckling till din sparris, eller bara till sparris!

Ingredienser
- 2 knippen tunn grön sparris
- 2 msk olivolja
- 1 dl smetana
- 3 msk majonnäs
- 2 msk finriven färsk ingefära
- Zest från en lime
- Saft från en halv lime
- 2/3 medelstor gurka
- 1 liten grön chili
- 3 msk risvinäger
- 1/2 msk fisksås
- 1/2 msk socker
- 3 msk Ketchap manis (söt soja)
- 1 msk japansk soja
- 2 dl korianderblad
Gör så här:
1. Blanda majonnäs, smetana, ingefära, limezest plus limesaft. Smaksätt med salt och låt såsen stå i kylen i ca 2 timmar eller mer. Denna går utmärkt att förbereda dagen innan.
2. Skär av sparrisen ca 3 cm från botten. Blanda med olivolja och några nypor salt. Stek hastigt i en het torr stekpanna tills sparrisen är al dente. Låt svalna.
3. Skala gurkan och dela den på mitten. Ta ut kärnorna och tärna gurkan i mindre bitar. Blanda vinäger, fisksås, socker och chili. Låt stå tills sockret har löst upp, ca 30 minuter. Lägg i gurkan ca 30 minuter innan du har tänkt att servera rätten.
4. Lägg sparrisen på en tallrik och ringla över rikligt med ingefärscremè. Garnera med gurkan och koriander. Blanda de två sojasorterna (japansk soja och Ketchap Manis) och dressa över tallriken.