Ankbröst med picklade morötter, blandad svamp och apelsinsky
Ljuvliga ankbröst med en knaprig skinnsida. Skär ankan i tunna skivor och servera sedan tillsammans med picklade morötter, säsongens svamp samt en fantastisk apelsinsky. Förgyll vardagen med denna fantastiska rätt eller bjud in till fest. Bjud på elegant Pinot Noir med imponerande rödbärig frukt från Sydafrika – Saurwein Om Pinot Noir finns för dig som är medlem och Saurwein Nom Pinot Noir finns på tillfälliga hyllan på Systembolaget.
4 pers
Ingredienser
- 2 st stora ankbröst
- 1 vanlig morot
- 1 gul morot
- 1/2 dl vinäger
- 1 dl vitt vin
- 2 msk socker
- 2 msk hackad dragon
- 1/2 liter blandad svamp
- 3 dl mörk kycklingbuljong
- Zest och saft av en apelsin
Gör så här:
1. Gör ett rutmönster i fettkappan på ankbröstet. Bryn sedan med fettsidan ner i en panna i några minuter, vänd och bryn snabbt. Lägg över i ett ugnssäkert fat (eller ställ in en ugnssäker stekpanna) och stek till 55 grader innertemperatur på 100 grader i ugnen. Låt vila ca 10 minuter.
2. Pickla morötterna: Strimla eller skiva morötterna. Koka upp vitvinsvinäger, vin och socker. Slå över morötterna och låt dem stå och dra i ca 1 timme.
3. Sås: Koka upp kycklingbuljongen (ej koncentrerad) tillsammans med apelsinsaft och zest. Låt det koka ihop i ca 10 minuter. Klart!
4. Till sist, stek svampen i en stor klick smör, värm morötterna i lagen de ligger i, häll av i en sil och tillsätt dragonen.
Servera gärna med blandade ugnsrostade rotfrukter och Pinot Noir i glaset.