Spaghetti alle Vongole à la Christopher Åström
Spaghetti Vongole är legendariskt för mig. Jag gillar att servera samma vin som jag använder i rätten. Ett vin med hög kvalitet är a och o. Brocards Chablis är ett balanserat vin med en härlig koncentration av frukt och inslag av citrus som passar perfekt till pasta Vongole.
Varför passar Brocards Chablis?
– vinets intensitet speglar rätten – inget tar över
– syran i vinet matchar syran i maten vilket gör att varken drycken eller rätten bleknar
– rättens sälta lockar fram frukten i vinet på ett elegant sätt
Här kommer mitt recept på Spaghetti alle Vongole som jag hoppas du testar/ Christopher Åström
2
Ingredienser
- 500 g hjärt- eller vongolemusslor
- 2+2 msk olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- 1 torkad peperoncino eller 1 nypa chiliflakes
- 1 handfull bladpersilja, finstrimlad
- 1 dl Brocard Chablis
- 150 g spaghetti
- salt
Gör så här:
1. Spola av musslorna i kallt vatten.
2. Hetta upp en stekpanna och tillsätt 2 msk olivolja, 1 krossad vitlöksklyfta och 2-3 hela persiljestjälkar. Tillsätt musslorna och fräs snabbt. Tillsätt därefter vinet – gärna Brocard Chablis – och koka upp. Lägg på ett lock och koka tills att musslorna har öppnat sig, ca 1 minut.
3. Sila av buljongen i en annan kastrull eller bunke. Lägg musslorna åt sidan. Släng de musslor som inte har öppnat sig.
4. Koka spaghetti al dente i saltat vatten.
5. Hetta upp 2 msk olivolja och fräs finhackad vitlök och chili. Tillsätt musselbuljongen och sjud tills ungefär hälften återstår. Smaka av med salt om det behövs.
6. Tillsätt spaghetti direkt i pannan och rör runt ordentligt så att pastan släpper stärkelse och binder oljan och musselfonden. Häll på pastavatten efter behov. Tillsätt persilja och musslor och, om du vill, några droppar olivolja. Servera genast på varma tallrikar.