Recept

Torskrygg med blåmusslor och färskpotatis

Bakad torskrygg som serveras tillsammans med färska blåmusslor, vårens första färskpotatis, lätt kokta sockerärtor och ramslökssås. Magiska vår- och sommarsmaker i en fantastisk kombination. Njut och servera! Bjud ett glas Riesling från Johannes Leitz till, eller varför inte ett gott vitt vin från Bourgogne?

Portioner:

4

Torskrygg
Ingredienser
  • 800 g torskrygg
  • 1 kg färskpotatis
  • 1 kg blåmusslor
  • 50 g ramslök
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl grädde
  • 200 g smör
  • 1 påse sockerärtor
  • 1 st skivad schalottenlök
  • ½ dl grovhackad dill
  • Salt och peppar

Gör så här:

1. Koka musslorna i vitt vin och schalottenlök tills de öppnas. Låt dem svalna, plocka därefter ut musselköttet och sila den goda buljongen du får från musslorna i en kastrull.

2. Koka potatisen i saltat vatten. Tillsätt grädde i musselbuljongen och låt koka i fem minuter. Salta och peppra.

3. Sätt in fisken på en smörad form i ugnen på 100 grader och baka tills fisken når 44 grader innertemperatur. Under tiden fisken bakas avsluta såsen, lägg i ramslöken och 50 g smör. Mixa med en stavmixer, smaka av med salt, peppar och eventuellt med några droppar citronsaft.

4. Stöt den kokta potatisen med 150 g smör, smaka av med salt, peppar och den hackade dillen. Koka sockerärtorna hastigt i saltat vatten, häll av vattnet och slunga dem med en smörklick och en nypa flingsalt. Det går även utmärkt att även värma musselköttet med sockerärtorna eller hacka dem och blanda i potatisen.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ