Nyhet

Chablisskola

Chablis är, förutom ett välkänt begrepp, också ett av de mest kopierade vinerna i modern tid. Just namnet Chablis kan man hitta på många vinetiketter från nya världen, men äkta Chablisviner kommer från Frankrike. Trots detta är områdets moderna historia förhållandevis kort. En gång i tiden fanns det ca 40 000 hektar vingårdar i området men 1945 hade detta krympt till endast 400 hektar! Det var främst på grund av vinlusen som förstörde vingårdarna, men också på grund av att järnvägsnätet byggdes ut. De nya järnvägarna gjorde det möjligt att transportera billigare viner från områden längre bort till kunderna i storstäderna. Konkurrensen ökade helt enkelt.

Klassificeringssystemet i Chablis sträcker sig från den lägsta nivån Petit Chablis till den högsta, Chablis Grand Cru. Som i all fransk vinlagstiftning så är det marken som är klassificerad. Ju högre upp i klassificeringen området befinner sig desto mindre skörd får man lov att ta ut. I lagstiftningen styr man också t.ex. uppbindningsmetoder i vingårdarna, men det är desamma oavsett kvalitetsnivå. De vingårdar som är planterade utanför den klassificerade marken får skriva Bourgogne Blanc som ursprung på flaskorna.

Vill du lära dig mer om Chablis? Blir en mästare på Chablis genom vår Chablisskola! Våra bästa Chablisviner kommer från Jean-Marc Brocard

>> Hitta din Brocardfavorit

>> Receptinspiration

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ