Recept

Hur kokar man vit sparris?

Som alltid när man tillagar sparris är det viktigt att skala den ordentligt. Skalet är både hårt och beskt, vilket man inte vill ha när man äter den. Glöm heller inte bort att skära bort ca 3 centimeter från botten av sparrisen. Botten av sparrisen brukar vara rätt ”träig” och hård. Släng den dock inte, dessa bitarna brukar vara perfekta till sparrissoppa. Riesling är ofta en trevlig sparriskompis.

koka vit sparris
Ingredienser
  • ca 1 kg skalad vit sparris
  • 3 - 4 liter vatten
  • 100 g smör
  • ca 2 msk salt
  • 2 dl vitt vin

Gör så här:

1. Häll det vita vinet i en stor gryta där även vattnet och sparris får plast. Reducera vinet till cirka hälften.

2. Tillsätt vatten, salt och smör och låt det koka upp. Lägg i den skalade och ansade sparrisen. Koka tills topparna precis är mjuka, mellan 10-15 minuter beroende på hur stora din sparris är. Till skillnad från grön sparris vill man ha den vita lite mer genomkokt utan att bli ”sladdrig”. Vit sparris som är för hård kan gärna bli lite besk och bitter.

3. Servera med en krämig sås tex. hollandaise/bearnaisesås till så att man verkligen får upp mycket sås på sparrisen när man äter.

Ett annat sätt att tillaga sparris är att baka den med olivolja i ugnen. Skala sparrisen noggrant, lägg i en form och salta den med så mycket salt som du skulle krydda den med. Låt stå i cirka en timma. Skölj sparrisen i kallt vatten och torka av den. Lägg den därefter i en form och täck med olivolja. Baka i ugnen på 120 grader varmluft tills topparna precis är mjuka. Det tar ca 45 minuter beroende på hur tjock sparrisen är. Lyft ur sparrisen och servera med en krämig sås.

Tips! Spara olivoljan till nästa gång du lagar sparris. Det går att använda samma olja minst fem gånger. Ställ oljan i kylen till nästa gång du använder den.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ