Helstekt majskyckling med varm sallad
Helstekt majskyckling som serveras med en lite annorlunda och spännande varm sallad. Gör en smakrik och krämig dragondijonnaise till – det blir fantastiskt gott och lätt att laga. Räkna med att kycklingen tar lite tid i ugnen men resten av tillbehören går fint att förbereda under tiden. Bjud på ett glas sval Pinot Noir från soliga och varma Kalifornien och Calera så blir middagen perfekt!
4
Ingredienser
- 1 hel majskyckling
- 1 st citronsaft och zest
- 100 g smör
- 2 msk rostad hackad vitlök
- ½ dl hackad persilja
- 800g skalad persiljerot
- 2 huvud plockad hjärtsallad
- 1 påse/pkt lättkokta skärbönor
- 1 knippe grön sparris
- Salt och peppar
- Dragondijonnaise
- 3 dl rapsolja
- 0,5 dl olivolja
- 2 äggulor
- 0,5 dl dijonsenap
- 3 msk grovhackad färsk dragon
- 2-3 msk citronsaft
- Salt och svartpeppar
Gör så här:
1. Blanda smör, vitlök, persilja, citronsaft och zest, smaka av med salt och peppar. Skär loss skinnet vid låren på kycklingen och späcka med smöret under skinnet. Sätt ugnen på 220 grader grill/varmluft, sätt in kycklingen tills den fått färg. Sänk därefter temperaturen till 100 grader. Stek kycklingen till 65 grader på den tjockaste delen av bröstet. Låt sedan vila cirka 20 minuter innan du skär upp kycklingen.
2. Skär persiljeroten i grova stavar och rosta med salt, peppar och olivolja i ugnen. Skär av botten på sparrisen och stek hastigt i en stekpanna med olivolja och salt. Blanda sparris, hjärtsallad, skärbönor med den varma persiljeroten och blanda med dijonnaisen. Servera gärna med lite extra dijonnaise vid sidan.
Dragondijonnaise
1. Blanda örter och olja. Mixa med stavmixer till en örtolja. Tillsätt äggulor och dijonsenap i en bunke. Häll försiktigt i örtoljan och olivoljan under ständig vispning, likt en majonnäs. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.