Nyhet

Vad är Eiswein?

Eiswein är ett vin som produceras av druvor som skördats och pressats i fruset tillstånd. Det optimala är att det varit minusgrader i minst 48 timmar och då gärna minst minus 7 grader eller eventuellt kallare. När druvorna börjar frysa bildas iskristaller inuti dem samtidigt som druvornas innehåll av socker och aromämnen koncentreras i den druvmust som kan pressas ur druvorna. På grund av den höga sockerhalten i druvorna blir de inte helt genomfrysta.

Det som utmärker Eiswein är aromatiska honungstoner, hög sockerhalt, cirka 250 g/l men som balanseras med hög syra.

Det är lätt att förstå den oftast höga prislappen på Eiswein, då det inte blir mycket must som går att göra vin på när man skördar så pass sent. De vinproducenter som gör Eiswein måste dessutom chansa när de lämnar kvar druvor i vingårdarna. Man gör det med förhoppningen att det blir så pass kallt att man kan göra Eiswein. Blir det inte så kallt som man önskar då ruttnar druvorna som hänger kvar eller så blir det mat till fåglarna. De år man kan skörda Eiswein görs det i normalt sett i januari, årgången på flaskan blir dock växtsäsongens år, det vill säga året innan.

Det sägs att det gjordes vin på frusna druvor så långt tillbaka som på romartiden. Första årgången som finns dokumenterad med Eiswein är årgång 1794 i Franken i Tyskland.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ