Vit sparris med ramslökssmör
Ramslök! Vår och sommar och massor med primörer. Här ett härligt recept med efterlängtad vit sparris tillsammans med smakrikt ramslökssmör och Magic Mountain Riesling från Leitz i glaset.
2 personer
Ingredienser
- Ett knippe skalad vit sparris
- 1 ask ramslök (ca 50 g)
- 1 dl rapsolja, lätt uppvärmd (ca 60 grader)
- 200 g rumsvarmt smör
- 2 riktigt tunna skivor ljust bröd
- 1/2 citron
- 3 vitlöksklyftor, krossade
- Några pepparkorn
- 3 nypor socker
- salt
Gör så här:
1. Börja med ramslöken. Plocka ut ett par fina blad till att steka och lägg resten i en mixer tillsammans med oljan.
2. Mixa tills det är helt slätt och låt ramslöksoljan svalna.
3. Sila oljan genom ett kaffefilter om du vill ha ett helt slätt ramslökssmör. Har du bråttom så går det lika bra utan att sila.
3. Blanda 150 g smör med ramslöksoljan och smaksätt med salt.
4. Stek ramslöksbladen i olja tills de är frasiga. Lägg försiktigt upp dem på en bit papper.
5. Lägg en generös klick smör i samma panna och stek brödskivorna tills de är krispiga. Låt även dem droppa av på en bit papper.
6. Koka upp vatten med ett par matskedar smör, citron, vitlök, salt, socker och ett par hela pepparkorn.
7. Skala sparris, skär av en bit längst ner och lägg den sedan i det kokande vattnet. Koka tills den är lagom mjuk – pass på så den inte blir sladdrig.
8. Lägg upp sparris och skeda över ramslökssmöret. Toppa med krispigt bröd och stekta ramslöksblad.
9. Garnera med ramslöksblommor (om du har sådana) och njut. Servera gärna tillsammans med Magic Mountain Riesling i glaset.