Spaghetti med räkor
Spaghetti! Vilken är din favoritpasta? Välja den pastaformen som du gillar bäst och bjud på en himmelskt god spaghetti med räkor, gärna färska men på burk går också bra. Toppa med nymalen espelettepeppar samt hackad färsk bladpersilja. I glaset? Riesling såklart och gärna från Österrike vars viner bygger på en generös fruktighet vilket kommer passa utmärkt till räkorna och den kryddiga smaken från nymalen peppar. Prova Rabl Riesling Langenlois 2022.
4
Ingredienser
- ca 350 g skalade räckor
- ca 400 g spaghetti
- 150 g smör
- 2 dl vitt vin
- 1 dl hackad bladpersilja
- saft och zest av en halv citron
- 1/2 dl finhackad schalottenlök
- 1 st finhackad vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
- salt
- Espelettepeppar
- riven parmesan eller pecorinoost
Gör så här:
1. Välj din favoritpasta! Sätt på en gryta med välsaltat vatten till pastan.
2. Sautera schalottenlök och vitlök i olivoljan med en nypa salt. Tillsätt vitt vin och låt reducera in i löken.
3. Börja koka pastan, när det är cirka fyra minuter kvar av koktiden på pastan, ta cirka 2 dl kokvatten och tillsätt i löken. Låt koka upp och montera sedan i smöret, tillsätt sedan citronsaften.
4. När pastan är klar, slå av vattnet i ett durkslag och häll tillbaka i grytan. Tillsätt räkor, smör, citronzest och persilja. Servera med valfri mängd espelettepeppar samt färskriven parmesan eller pecorinoost.