Nyhet

Lambrusco

Lambrusco är en italiensk röd druvsort och ger bland annat namn till druvorna ”Lambrusco Maestri” och ”Lambrusco Salamino”. Det är också namnet på det italienska, originella och lätt pärlande vin som produceras i Emilia-Romagna. Druvan är känd sedan romartiden och vinet var en stor exportsuccé i Italien under 70-80-talet. Det konsumerades stora mängder Lambrusco i världen på den tiden men få brydde sig om kvaliteten. Producenterna fyllde flaskorna med vad som helst vilket inte bara skadade druvans rykte utan även både namnet och ursprungsbeteckningen Lambrusco. Idag är vinet på framgång igen, mycket tack vare ett antal entusiastiska vinodlare som vägrar släppa på kvaliteten.

Lambrusco

Lambruscovin framställs oftast med små skördar med traditionell skaljäsning för att utvinna smak och färg ur druvorna och skalen. Tillsatsen av must sker först till det buteljerade, färdiga vinet. På så sätt sker den andra jäsningen på flaska, vilket ger vinet dess pärlande karaktär. Den vanligaste typen av Lambrusco är det torra röda, men det finns även som vitt vin och rosévin – alla i olika halvsöta varianter. Ett Lambruscovin kännetecknas av en livlig och intensiv karaktär och passar till många olika sammanhang. Väl kylt blir det perfekt som en aperitif men passar lika bra till både pasta, pizza och till charkbrickan.

Storchi är ett litet vineri i Enzadalen i Emilia Romagna som drivs av bröderna Gianni och Marco Storchi. Floden Enza flyter genom området och delar av botten har över århundraden sakta omvandlats till brukbar mark. Marken är väl anpassad för druvodling med kalkrik jordmån samt både lera och grus. Från och med den 22 mars finns Storchi Pozzoferrato på den tillfälliga hyllan på Systembolaget. Det är friskt och pärlande med generös frukt och inslag av körsbär, viol, örter och svartvinbär.  Kan även beställas med nr 92116 och kostar 179 kr.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ