Smörsås med örter
En enkel smörsås med örter som passar till ugnsbakad torskrygg eller lätt halstrade pilgrimsmusslor. Örterna läggs i precis innan serveringen.
Ingredienser
- 3 dl vitt vin
- 1/2 dl vitvinsvinäger
- 1 st skivad schalottenlök
- 200 g rumstempererat smör
- 4 msk finskuren gräslök
- 1 msk hackad dill
- 1 msk hackad körvel
- 1 msk hackad bladpersilja
- salt och peppar
- ev. lite citronsaft
Gör så här:
1. Skiva eller hacka schalottenlöken och lägg tillsammans med vinäger och vitt vin i en kastrull. Låt det koka ihop och reducera till ca 20% återstår. Sila och häll tillbaka i kastrullen.
2. Koka upp reduktionen och mixa i smöret med en handmixer. Ta ca 1/3 av smöret åt gången.
3. Smaka av såsen och tillsätt salt, peppar samt ev. lite citronsaft. Om du tycker att såsen har för hög syra, balansera med en gnutta socker.
4. Tillsätt de hackade örterna precis innan du ska servera.