Recept

Ungersk källargryta – Pincepörkölt

Vad sägs om ett riktigt klassiskt ungerskt recept på en Källargryta, eller Pincepörkölt som man säger på ungerska. Det här är kollegan Susannes mamma Elisabeths eget recept som vi får ta del av. Bjud in familj och vänner på en ungersk afton. Servera grytan tillsammans med ett rykande färskt surdegsbröd. I glaset? Gärna ett traditionellt ungerskt vin – prova gärna Kékfrankos som just nu finns för våra medlemmar i Vinklubben.

Portioner:

4

Ingredienser
  • 1/2 kg tärnad högrev
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 msk matolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tomat, hackad i ca 1x1 cm stora bitar
  • 1 röd paprika
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk mejram
  • 1 tsk peppar
  • 1 msk paprikapulver
  • 1/2 tsk chilipulver (eller efter smak)
  • 1 dl rött vin
  • 1 köttbuljongtärning
  • 6 medelstora potatisar
  • vatten

Gör så här:

1. Dela högreven i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Bryn högreven i matoljan och tillsätt lök och vitlök efter en liten stund.

2. Dela tomat och paprika i mindre bitar, ca 1×1 cm. Tillsätt dessa till köttet och löken. Häll på vatten som täcker ingredienserna. Lägg i köttbuljongtärningen, salt, peppar, paprikapulver, chili, mejram och rött vin. Koka tills köttet nästan är mört.

3. Skala och dela potatisarna i mindre bitar. Lägg dem i grytan  tillsammans med det andra. Addera eventuellt lite extra vatten så att det täcker alla ingredienser. Låt koka till potatisen är mjuk och köttet är mört. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor efter smak och beroende på hur starkt du vill att det ska vara.

4. Tips! Låt grytan stå ett dygn i ett kylskåp för att låta smakerna mogna. Servera tillsammans med nybakat surdegsbröd.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ