Chokladcrème med saffranskokta aprikoser
Underbar och väldigt enkel chokladdessert med den perfekta kombinationen av de saffranskokta aprikoserna. Addera gärna lite nötströssel eller några smulade mördegskakor. Servera med ett glas portvin från Fonseca eller varför inte prova ett glas dessertvin från Château Tirecul Les Pins?
Glöm inte att förbereda aprikoserna dagen innan!
6 pers
Ingredienser
- 3 dl vispgrädde
- 150 g mörk choklad, 70 %
- 1,5 dl kolasås (eller dulce de leche)
- 2 msk starkt kaffe
- 200 g färskost
- 2,5 dl vitt vin
- 200 g torkade aprikoser
- 1 st kanelstång
- 0,5 g saffran
- 3 st gröna kardemummakärnor
Gör så här:
Saffranskokta aprikoser
1. Förbered aprikoserna dagen innan då de ska stå och dra i minst 24 timmar.
2. Koka upp vinet tillsammans med kanelstång, saffran och kardemummakärnor. Häll den varma blandningen över den torkade frukten. Låt stå och dra i minst 24 timmar.
3. Dela aprikoserna innan servering.
Chokladcrème
1. Vispa grädden fluffig.
2. Hacka chokladen och smält den över vattenbad. Blanda smält choklad med kolasås, kaffe och färskost.
3. Vänd ner grädden i chokladsmeten. Skeda upp eller spritsa ut chokladcrème på tallrikar eller i portionsglas. Lägg de saffranskokta aprikoserna ovanpå tillsammans med lite av den fina gula vätskan.