Recept

Boeuf Bourguignon 2.0

Här använder jag den klassiska köttgrytan som utgångspunkt, hälsar vin- och matjournalisten Håkan Larsson. Några av smakerna presenteras dock lite annorlunda. Lika gott men lite snyggare, och underbart med en mustig Côtes-du-Rhône.

Portioner:

6-8

Boeuf Bourgignon á la Håkan Larsson
Ingredienser
  • 1 kg benfritt nötkött, gärna högrev
  • 2 msk + 2 msk smör till stekning
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 1/2 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 3-4 dl rött vin
  • 4-5 dl köttbuljong av tärning eller koncentrerad fond
  • 20-25 steklökar

Gör så här:

1. Skär köttet i 2–3 cm stora kuber, putsa bort fett och senor. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna med smör, lyft efterhand över det i en rymlig gryta.

2. Krydda köttet i grytan med salt och peppar och pudra över mjölet. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré, timjan och lagerblad. Häll på vin och buljong så det precis täcker köttet. Blanda väl och koka sakta 1 1/2–2 timmar, tills köttet är mört.

3. Skala steklökarna och bryn dem i smör. Tillsätt i grytan efter cirka 1 timme.

4. Servering: Skär fläsket i 2 cm stora kuber. Bryn dem hastigt tillsammans med champinjonerna i smör. Trä upp fläsk och svamp på spett. Servera grytan, gärna i djupa tallrikar, med spetten på tallriksbrämet. Bjud kokt eller pressad potatis bredvid.

I glaset Santa Duc Côtes du Rhône les Vieilles Vignes.

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ