Nyhet

Är Zinfandel och Primitivo samma druva?

Ja, det är de faktiskt. Primitivo och Zinfandel är samma druvsort men man hittar dem på olika platser. Primitivo odlas framför allt i södra Italien och Zinfandel anses vara Kaliforniens inhemska druvsort. Det är den vanligaste druvan som odlas där. Så sent som på 1990-talet gjordes DNA-analyser och det fastställdes att det är identiska druvor.

Zinfandeldruvan

Zinfandel är en komplex druvsort att arbeta med där slutresultatet verkligen är baserat på det arbete som sker i vingården snarare än något annat. Om producenten har som ambition att göra ett högklassigt vin av Zinfandeldruvan kräver det ett noggrant selekteringsarbete i vingården. Blomningsperioden är lång, vilket också gör att mognadsperioden är lång. Det innebär i praktiken att det kan finnas både mogna och omogna druvor på samma klase. Väntar man på mognaden får man finna sig i att det på samma klase också finns övermogna och russinliknande druvor. Av detta producerar man ofta överdådiga viner med hög alkoholhalt.

Det finns dock producenter med högre ambitioner och mål som väljer att arbeta mer metodiskt i sina vingårdar, såsom exempelvis Seghesio. Här går man noggrant igenom sina vingårdar vid ”Verasion”, dvs vid den tidpunkt då druvan skiftar färg från grön till blå. De klasar som inte uppvisar homogen mognad klipper vingårdsarbetarna helt enkelt bort. På så sätt kan man skörda klasar där samtliga druvor på klasen har en optimal mognadsgrad. Det här är inte en billig metod men det säkerställer att man kan producera viner på Zinfandeldruvan av yppersta klass.

Hamburgare eller pasta?

Zinfandel ger rika viner med karaktärer som ofta för tankarna till både mörk och röd frukt, kryddor och vanilj. Man kan vara säker på att det alltid är ett mer eller mindre rikt och koncentrerat vin med lång eftersmak. Zinfandelviner passar utmärkt till grillat kött av lamm och nöt, till en riktigt god hamburgare och inte att förglömma, till en krämig pastarätt.
Nyfiken på den nya årgången av Seghesios Sonoma Zinfandel? Vinet är äntligen här nu, på Systembolagets amerikanska vinhyllor och det går utmärkt att beställa. 100% Zinfandeldruvan från Seghesios vingårdar i Sonoma, Kalifornien.

>> Kryddig dipsås till hamburgare

>> Revbensspjäll

>> Pasta med het tomatsås

Ta kontakt

Polhemsgatan 20 A 112 36 Stockholm
info@johanlidbyvinhandel.se
08-792 03 50

Välkommen till Johan Lidby Vinhandel

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.

ÄR DU 25 ÅR ELLER ÄLDRE?
NEJ