Jordärtskockor med krispig grönkål och skogschampinjoner
Jordärtskockan har en nötig smak, lite söt och går att äta rå, men godast är den ju när man tillagar den. Här bjuder vi på en ugnsbakad variant som serveras med krispig grönkål och smörstekta champinjoner. Servera helt vegetariskt eller som tillbehör till kyckling. Gott blir det verkligen!
4
Ingredienser
- ca 1 kg skrubbade jordärtskockor
- 1 påse grönkål (ca 200g)
- 100 g persilja
- 1 citron (zest och saft)
- 300 g kvartade skogschampinjoner
- 100 g smör
- 1 dl god olivolja
- Salt och peppar
Gör så här:
1. Häll olivolja över grönkålsbladen och massera in den ordentligt. Rosta i ugnen tills de är krispiga.
2. Skrubba jordärtskockorna, lägga dem på en plåt och klicka över smör. Rosta i ugnen på ca 225 grader, tills mjuka. Ta ut dem och stöt jordärtskockorna till en kompott. Smaksätt med salt och peppar.
3. Plocka persiljan och mixa med citronsaft och zest. Det ska bli som en tunnare pesto.
4. Stek champinjonerna i smör, smaksätt med salt och peppar. Servera jordärtskockskompotten med champinjoner, den krispiga grönkålen och ringla peston över. Går utmärkt att servera som ett tillbehör till en helstekt kyckling eller en fin bit fläskkött, eller som en helt egen vegetarisk rätt.